Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Q&A

Vad handlar boken Alternativa fakta om?

Åsa Wikforss undersöker i boken hoten mot kunskapen från ett filosofiskt perspektiv. Hon diskuterar vad kunskap är, varför vi är så sårbara när det gäller desinformation och vilka psykologiska mekanismer som ligger bakom kunskapsmotstånd.

Hon pratar också om hur vi kan skydda oss mot kunskapens fiender. Hur kan vi bli bättre på kritiskt tänkande? Vilken roll spelar medierna och vad kan skolan göra? Dessa frågor är inte bara av betydelse för vårt vardagsliv utan helt avgörande för en fungerande demokrati. För att besvara dem behöver vi de redskap som samtida filosofi erbjuder.

Vem är Åsa Wikforss?

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Hon är ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och den 20 december 2019 inträder hon i Svenska Akademien. Åsa Wikforss har sommarpratat i P1. Du kan lyssna på programmet här.

Varför delar ni ut Alternativa fakta i Sveriges gymnasieskolor?

Hoten mot kunskapen är ett växande problem i stora delar av världen, även i Sverige. Efter det amerikanska presidentvalet 2016 fick många upp ögonen för hur farligt och effektivt det kan vara att använda fejkade nyheter och att lyfta fram ”alternativa fakta”. Att grunda vår verklighetsuppfattning på fakta är helt avgörande och när kunskapen hotas får det konsekvenser. Vi ser hur mässlingen sprider sig igen som ett resultat av vaccinmotstånd, hur klimatförnekare fördröjer viktiga insatser för att motverka global uppvärmning, och hur den nya tekniken används för att sprida propaganda och underminera det demokratiska samhället. Boken Alternativa fakta kan vara ett hjälpmedel för att tackla utvecklingen och hjälpa elever att urskilja lögn från sanning – framförallt tillsammans med den lärarhandledning vi nu har låtit Pär Sahlin ta fram.

Är boken politisk?

Boken är inte partipolitisk över huvud taget. Den tar ställning för kunskap, fakta och objektiv sanning. Den tar ställning mot post-sanning, okunskap, desinformation och propaganda.

Hur beställer man boken?

Du som är lärare eller rektor i gymnasieskolan kan beställa boken på denna sida här ovan.
Sista dag för att beställa är den 24 januari 2020.

Kan lärare beställa boken till elever i andra årskurser också?

Nej, vi har begränsat utskicket till de elever som läser tredje året i gymnasiet.

Jag är inte lärare, men vill ge boken till en 18-åring. Är det okej?

Nej, av praktiska skäl måste vi begränsa utskicken till skolor. Boken finns att köpa som pocket i bokhandeln samt att låna på biblioteken.

Var finns lärarhandledningen?

Lärarhandledningen finns tillgänglig som PDF att ladda ner gratis på denna hemsida.

Vem har gjort lärarhandledningen?

Pär Sahlin, författare av både böcker och läromedel. Han har en diger produktion av läromedel för alla årskurser bakom sig. 2016 tilldelades han Lärkanpriset som årets läromedelsförfattare för mellanstadiet.

Jag missade sista beställningsdag. Kan jag ändå få tag på boken?

Tyvärr inte. Eftersom vi gjorde ett särskilt tryck av boken för detta ändamål var vi tvungna att sätta ett sista datum.

Jag har beställt böcker. När kommer de till oss?

För att vi ska hinna trycka upp böcker och skicka ut till er kan ni räkna med att böckerna kommer att vara hos er i mitten av mars.

Vilka ligger bakom förlaget Fri Tanke?

Fri Tanke grundades av Christer Sturmark och Björn Ulvaeus år 2007. Sven Hagströmer anslöt som partner året efter. Vi vill främja litteratur som fördjupar vår förståelse av och fascination för vår omvärld. Förlaget har inga band till något politiskt parti eller ideologi. Mer info om Fri Tanke och vår utgivning finns här.

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...