Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Debutantporträtt

Josefin Branzell Hertz

Josefin Branzell Hertz

Mitt Skrivande föddes under våldsamma smärtor en helvetiskt kall januaridag för ungefär fyra år sedan. Visst hade Skrivandet gjort väsen av sig tidigare, med små tjuvnyp, sparkar och plötsliga illamåendeattacker i form av halvfärdiga manus, maniska dagboksanteckningar och fullständigt obegripliga små dikter. Men nu fanns det här, redo att tas om hand av sin moder och skapare. Under sina första levnadsveckor var Skrivandet skrynkligt, ynkligt och jag fann det bitvis ganska patetiskt. Ibland ville jag ta det till mitt bröst och vagga det ömt, andra gånger ville jag bryskt slänga det i papperskorgen. Men så hände något. Med tiden utvecklades Skrivandet till en egen individ, men tankar, känslor och behov. Det var då jag bestämde mig för att döpa det till Eftervärkar och låta andra få ta del av det.

Förlossningsdepression, som min bok handlar om, är inget högstatusämne. Det är en kvinnosjukdom; något trassligt, tungt och geggigt. Kanske även lite farligt. Men låt oss byta perspektiv för en stund. Jag gör ett tankeexperiment: förlossningsdepression är den kvinnliga motsvarigheten till det manliga geniets upphöjda existentiella ångest. Visst, att befinna sig i det är det fult, svart och jävligt. Men höjer man blicken ser man en kvinna som inte bara förlöser ett barn, utan även sig själv med allt var det innebär. Resonemanget betyder inte att man ska förringa en allvarlig sjukdom, utan att det bortom det kliniska finns ett outforskat område som vi bör tala och skriva mer om. Låt oss tala om förlossning och moderskap på en mer abstrakt nivå, ja rent av på en existentiell nivå.

Jag har inte skrivit den här boken för att den ska hjälpa andra kvinnor – jag har skrivit den för min egen skull. Kan den ändå hjälpa andra, vilket jag tror, blir jag den första att känna tacksamhet och lyckokänslor.

Som journalist har jag de senaste åren producerat otaliga texter, om allt ifrån politik och föreningsmöten, till näringsliv och stuginbrott. Journalistiken är ett fantastiskt kul och intressant hantverk, medan det skönlitterära skrivandet är en del av mig, andas med mig. Framöver vill jag skaffa fler skötebarn, eller ska vi kalla dem bokstavsbarn? En hel hop faktiskt. Jag vill se dem växa och ta form för att sedan flytta hemifrån och skapa sig ett eget liv (kanske till och med försörja mig på ålderns höst?). Visst kommer det att bli en del tjafs längs vägen. Kanske vi till och med behöver ta en paus från varandra i perioder. Men bandet som förenar oss kommer att vara intakt, påminna oss om att den ena inte kan leva utan den andra.

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...