Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Ledare: Intelligent design fick Nobelpriset i kemi 2018

Förra året belönades intelligent design med Nobelpriset i kemi. Ja, alltså inte den bisarra kreationiströrelse som försöker segla under vetenskaplig flagg med namnet ”Intelligent Design”, utan verklig intelligent styrning av evolutionen. 

Nobelpriset i kemi 2018 (ena hälften) tilldelades Frances H. Arnold, verksam vid California Institute of Technology, för metoder att skapa riktad evolution av enzymer, det vill säga sätt att påverka evolutionen att gå i önskad riktning. Arnolds metoder används bland annat för miljövänlig tillverkning av läkemedel, men också för att framställa förnybara och mer miljövänliga bränslen. 

Jag fick tillfälle att tala med henne under hennes besök i Stockholm för att ta emot Nobelpriset, och hon uttryckte stor frustration över Intelligent Designrörelsen i USA, som är både högljudd och välfinansierad. Den menar att evolutionen inte skulle fungera utan en intelligent designer (underförstått Gud). Arnolds forskning åberopas till och med av ID-rörelsen som argument för att den har rätt. 

Det är djupt frustrerande, sa Arnold till mig. Det är ju jag som sysslar med intelligent design, inte någon övernaturlig kraft där ute! 

I detta nummer av Sans uppmärksammar vi bland annat Darwin. Det är 160 år sedan hans revolutionerande verk Om arternas uppkomst utkom. Före Darwin var det inte orimligt att tro på en intelligent tanke bakom djurens komplexa och (oftast) sinnrika funktionalitet. Men det naturliga urvalet förklarar dessa mekanismer till fullo. Icke desto mindre öppnades det under 2016 ett museum om Noaks ark i Kentucky (creationmuseum.org). Det lär ha kostat över 100 miljoner dollar. En av dess initiativtagare, Ken Ham, föreläser ofta om hur evolutionen omöjligen skulle kunna skapa så sinnrika och perfekta saker som till exempel det mänskliga ögat. Själv bär han glasögon.

Vill du läsa om vetenskapens och samhällsdebattens frontlinjer? Beställ en prenumeration på tidskriften Sans, fyra nummer för endast 365 kr!

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...