Stockholms bokhelg på Hasselbacken (lördag)

Detaljer
Datum
28.08.21
Tidpunkt
12.00–18.00
Beskrivning
Stockholms bokhelg
Plats
Adress: Hasselbacken, Hazeliusbacken 20 i Stockholm

Om evenemanget

Demokrati och sekter, forskningspolitik och fågelskådning, världen enligt den fundamentala fysiken, andlighet i offentligheten och, inte minst, fotboll. Under tre dagar välkomnar vi dig som är nyfiken på kultur, vetenskap, filosofi och idédebatt till ett fullmatat program i Hasselbackens trädgård på Djurgården, organiserat inom ramen för Stockholms bokhelg.

Förutom samtal bjuds det på musik med Isabella Lundgren, Tomas Andersson Wij och Annika Norlin, sagoläsning och brädspel med Sveriges första astronaut Christer Fuglesang och träningstips med fysiologerna Jessica Norrbom och Maria Ahlsén. Det bjuds också på en schackutmaning med schackdrottningen Anna Cramling.

Vid sidan av scenen har vi dukat upp ett långbord med böcker till kanonpriser. Köp en bok, eller två, och få den signerad!

Alla samtal filmas av Bilda och livesänds på deras och Fri Tankes Facebooksida samt publiceras i efterhand på våra respektive YouTube-kanaler.

Varmt välkomna hälsar Fri Tanke med vänner

I samarbete med Pop House Group, Bilda, Valv, Axess TV, Kvartal, Tidskriften Respons, Natur & Kultur, Bazar, Junibacken, Nätverkstan, Lil’ Lit förlag och Timbro förlag

PROGRAM LÖRDAG

12:00-17:00 (med pauser) Schackutmaning

Under lördagen får du möta Sveriges största schackinfluencer, 19-åriga Anna Cramling. Sedan TV-serien Queens Gambit har hennes kanal hundratusentals följare.

Utmana Anna i ett parti Blixtschack (schackklocka, 5 minuter var för samtliga drag).

Om du vinner får du välja en gratis bok från Fri Tanke förlag!

12:00-12:20 Vad är äkta nyheter?

Vårt behov av nyheter är rimligen invävt i människans arvsmassa. Det skriver medieveteranen Erik Fichtelius i ”Äkta nyheter” som är en djupt personlig berättelse om nyhetsförmedlingens betydelse för demokratin och det angelägna i att journalisten inte drivs av en egen agenda. 

Samtalet är en liveinspelning av Kvartals Fredagsintervju Special.

Medverkande:

Erik Fichtelius, journalist och författare Äkta nyheter

Samtalet leds av Staffan Dopping och är en liveinspelning av Kvartals Fredagsintervju Special.

12:30-12:55 Forskarens roll i offentligheten

Vetenskaplig kunskapsförmedling förutsätter en fungerande dialog mellan forskare och det omgivande samhället. När det offentliga samtalet hämmas är det inte sällan politikerna eller den mediala utvecklingen som får skulden, men ansvaret vilar också på forskarna själva.

Medverkande:

Kay Glans, grundare av och senior editor på Tidskriften Respons. Under 1990-talet var Glans redaktör för Svenska Dagbladets essäsida ”Under strecket” och startade Axess 2002 där han verkade som chefredaktör fram till 2006.

Anna Victoria Hallberg, fil. dr i litteraturvetenskap, avdelningsföreståndare för filosofi och Centrum för praktisk kunskap vid Södertörns högskola, och medlem i Axess redaktionsråd.

Andreas Johansson Heinö, förläggare på Timbro förlag, fil. dr. i statsvetenskap och har tidigare arbetat som lärare och forskare vid Göteborgs universitet. Aktuell med boken Anteckningar från kulturkriget (Timbro förlag, 2021).

Hanne Kjöller, författare och skribent, aktuell med Kris i forskningsfrågan (Fri Tanke, 2020) och senare i höst Handbok för fifflare (Fri Tanke, 2019)

Samtalet arrangeras av Tidskriften Respons.

13:00-13:20 Knutby – bortom lögnerna

Få nyhetshändelser i modern tid har fascinerat så många som pingstförsamlingen i Knutby. Kontrasten mellan de på ytan så präktiga pastorerna och det brutala våld som drabbade flera av församlingens medlemmar har fått många journalister att vilja gräva djupt. Men har hela sanningen om vilka och varför kommit fram nu?

Samtalet är en liveinspelning av Kvartals Fredagsintervju Special.

Medverkande: 

Anna Lindman är journalist och programledare på SVT med specialisering på religions- och livsfrågor, aktuell med boken Sekten

Samtalet leds av Jörgen Huitfeldt.

13:00 Fokus träning efter pandemin   

Välkommen till lusthuset och ställ frågor om hur du kommer igång med träning, får önskat resultat och hur lite du behöver träna.  

Medverkande:

Jessica Norrbom, Med Dr fysiologi och författare till Frisk utan flum och Frisk utan fusk

Maria Ahlsén, Med Dr fysiologi och författare till Frisk utan flum och Frisk utan fusk

Plats: Lusthuset

13:30-13:50 Varför ska vi läsa?

Nöjesläsningen har stadigt minskat bland barn och unga i takt med att andra medier vunnit mark. Samtidigt minskar läsförståelsen. Varför är bokläsning viktigt? Hur kan vi inspirera unga att läsa mer? 

I samarbete med Svenska Förläggareföreningen och Junibacken. Förläggareföreningen presenterade förra året rapporten Läsandets årsringar som tittade på ungas läsning.

Medverkande:

Anna Nordlund, docent i litteraturvetenskap och lektor i didaktik vid Uppsala universitet

Sanna Pedersen, verksamhetschef Junibacken

Samtalet leds av Martina Stenström, förlagschef Fri Tanke

14:00-14:25 Utopi och dystopi

Författare, aktivister och producenter av populärkultur försöker överträffa varandra i att måla upp dystra scenarier och visioner om undergång. På ett sätt är det inte så konstigt. Utopiska ideer låg bakom flera av 1900-talets mänskliga katastrofer. Men måste utopism leda till massmord? Är inte friheten och välståndet vi åtnjuter i dag också ett resultat av drömmar om ett bättre och rimligare liv?

Medverkande:

Nicklas Berild Lundblad 

Christian Abrahamsson 

Susanne Wigorts Yngvesson, professor i etik Teologiska högskolan 

Arrangeras av Axess

15:00 Fokus kost efter pandemin 

Välkommen till lusthuset och ställ frågor om mat, hälsosamma matvanor, kosttillskott, vikt med mera.  

Medverkande:

Jessica Norrbom, Med Dr fysiologi och författare till Frisk utan flum och Frisk utan fusk

Maria Ahlsén, Med Dr fysiologi och författare till Frisk utan flum och Frisk utan fusk

Plats: Lusthuset

14:30-14:50 Demokratin i retrospekt: 100 år av konstruktiv oenighet

100 årsjubileet av demokratins införande i Sverige infaller en tid då det varslas om demokratins tillbakagång och kris på många håll i världen. En blick på demokratins idéhistoria visar dock att folkstyrets väg alltid har varit kantad av nystarter och krisstämningar. Men hur pass polariserad kan demokratins konstruktiva oenighet bli utan att sluta i kollaps?

Medverkande:

Anders Burman, Professor i idéhistoria vid Södertörns högskola och aktuell med boken Dissensus: drömmar och mardrömmar i demokratins idéhistoria.

Åsa Wikforss, Professor i filosofi vid Stockholms universitet och aktuell med boken Därför demokrati: om kunskapen och folkstyret

Samtalet leds av Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke

Arrangeras av Fri Tanke och Natur&Kultur

15:00-15:50 Existentiell Salong: Andliga samtal i världens mest sekulariserade land

Sverige kallas ibland för världens mest sekulariserade land. Sökandet efter vad som med ett religiöst språk kallas för det heliga finns dock som en underström också i det sekulära. Men har de gångna seklets sekularisering berövat det offentliga samtalet ett existentiellt språk? 

Medverkande:

Joel Halldorf, författare, kulturskribent och docent i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm.

Christer Sturmark, författare och VD, Fri Tanke.

Samtalet leds av Eric Schüldt, journalist och skribent.

Arrangeras av Fri Tanke och Valv.

17:00-17:30 Verket (lördag)

Inget skapande uppstår i ett vakuum. Konstnärer, musiker, författare och forskare förhåller sig alltid i någon form till föregångares verk. Historien kanske inte upprepar sig, men den rimmar.

I samtalsserien Verket ställer vi frågan: Vilket verk har inspirerat dig? 

Medverkande:

Tomas Andersson Wij, sångare och låtskrivare som också gör podden Hundåren

Annika Norlin, sångerska och författare till boken Jag ser allt du gör

Samtalet leds av Martina Stenström, förlagschef Fri Tanke.

 

Här är söndagens program.