Stockholms bokhelg på Hasselbacken (söndag)

Detaljer
Datum
29.08.21
Tidpunkt
11.00–17.00
Beskrivning
Stockholms bokhelg
Plats
Adress: Hasselbacken, Hazeliusbacken 20 i Stockholm

Om evenemanget

Demokrati och sekter, forskningspolitik och fågelskådning, världen enligt den fundamentala fysiken, andlighet i offentligheten och, inte minst, fotboll. Under tre dagar välkomnar vi dig som är nyfiken på kultur, vetenskap, filosofi och idédebatt till ett fullmatat program i Hasselbackens trädgård på Djurgården, organiserat inom ramen för Stockholms bokhelg.

Förutom samtal bjuds det på sagoläsning och brädspel med Sveriges första astronaut Christer Fuglesang.

Vid sidan av scenen har vi dukat upp ett långbord med böcker till kanonpriser. Köp en bok, eller två, och få den signerad!

Alla samtal filmas av Bilda och livesänds på deras och Fri Tankes Facebooksida samt publiceras i efterhand på våra respektive YouTube-kanaler.

Varmt välkomna hälsar Fri Tanke med vänner

I samarbete med Pop House Group, Bilda, Axess TV, Kvartal, Tidskriften Respons, Natur & Kultur, Bazar, Junibacken, Nätverkstan, Lil’ Lit förlag, Valv och Timbro förlag

PROGRAM SÖNDAG

11:00-11:45 Existentiell salong: Sekter

Knutbydramat är ett svenskt trauma – men löpsedlarna, konspirationsteorierna och mytologiseringen skymmer de vanliga medlemmarna, människorna som deltog både som offer och förövare i församlingen och inte minst barnen som växte upp i den. Vad kan Knutby lära oss om sekter i allmänhet?

Medverkande:

Joel Halldorf, författare, kulturskribent och docent i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm.

Christer Sturmark, författare och VD, Fri Tanke.

Anna Lindman är journalist och programledare på SVT med specialisering på religions- och livsfrågor, aktuell med boken Sekten

Arrangeras av Fri Tanke och Valv.

12:00-12:20 Kan vi lita på faktaböcker?

Många böcker om kost och hälsa innehåller så allvarliga felaktigheter att det kan påverka människors beteende och hälsa negativt. Att en bok marknadsförs som “fakta” och “populärvetenskap” innebär inte att boken står på vetenskaplig grund. Kungl. Vetenskapsakademien tillsammans med tre andra akademier föreslår en oberoende kvalitetsmärkning av faktaböcker för att hjälpa läsaren.

Medverkande:

Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi och preses Kungl. Vetenskapsakademien

Maria Ahlsén, biokemist och författare till Frisk utan flum och Frisk utan fusk

Samtalet leds av Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke

Arrangeras av Fri Tanke och Kungl. Vetenskapsakademien

12.00, 14.00 och 16.00 Provspela brädspelet Rymdresan

Sveriges första astronaut Christer Fuglesang har skrivit barnboksserien om syskonen Markus och Marianas äventyr i rymden. Den första boken filmatiserades förra året med Robert Gustafsson i huvudrollen. Nu utvecklar vi brädspelet Rymdresan baserat på böckerna! Hjälp oss att förbättra spelet genom att provspela. Speltiden är ca 45-60 minuter och riktar sig till åldern 8-12 år. Vi har plats för fem spelare vid tre speltillfällen. Anmäl dig i detta formulär för att säkra din plats.

Som tack för hjälpen får du schackboken “Spela och lär”!

Medverkande:

Christer Fuglesang, professor i rymdresor och Sveriges första astronaut

Plats: Lusthuset

12:30-12:50 Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris

Vilka är de – männen som lever i ofrivilligt celibat och som tycks inrymma kvinnohatare och terrorister? Psykiatern Stefan Krakowski har mött och intervjuat ett betydande antal incelmän för att förstå hur de tänker och känner. 

Medverkande:

Stefan Krakowski, psykiatriker och författare

Samtalet leds av Staffan Dopping och är en liveinspelning av Kvartals Fredagsintervju Special.

13:00-13:20 Har klassikern spelat ut sin roll? Om bildningsidealets död

Bör den moderna människan lägga sig vinn om att läsa litterära klassiker? Har vi något kvar att lära av Homeros, Dante och Shakespeare? Och vad händer med kommande generationer om vi förpassar klassikerna till historiens skräphög?

Medverkande:

Lars Anders Johansson

Isak Skogstad

Anna Victoria Hallberg.

Samtalet leds av Catta Neuding

Arrangeras av Axess

13:30-13:50 Människan och fåglarna

Vissa fågelskådare samlar kryss, andra ägnar sig åt eko- eller söndagsskådning. Gemensamt har de en fascination för fåglar som art. Men varför just fåglar? Vad har dessa bevingade varelser som andra djur inte har? Och vad säger det ökade fågelintresset om oss och vår tid?

Medverkande:

Simon Sorgenfrei är passionerad söndagsskådare, till vardags docent i religionsvetenskap vid Södertörns högskola

Ida Westin är fågelskådare, litteraturvetare och kulturskribent

Mats Grahn, professor i biologi vid Södertörns högskola, fågelskådare och vice ordförande i Stockholms Ornitologiska Förening

Samtalet arrangeras av Tidskriften Respons.

13:30 och 15:30 Sagoläsning och frågestund med Christer Fuglesang

Hur är det att resa i rymden? Vad äter man i raketen? Och kommer vi hitta liv på andra planeter? Christer Fuglesang är sveriges första astronaut och till vardags professor i rymdresor. Han läser högt ur första boken i serien om syskonen Markus och Marianas äventyr, Rymdresan, och svarar på dina frågor om rymden.

Medverkande:

Christer Fuglesang, professor i rymdresor och Sveriges första astronaut

Plats: Lusthuset

14:00-14:20 Ett försök att uttyda världen: samtal om essäistik

Essän är varken en akademisk uppsats eller en novell, den är ett sätt att närma sig något,  att ringa in ett område, ett försök att urskilja och utforska. Är essäns skisserade brottstycken kanske den litterära formen par excellence för vår tid – i en värld som knappast längre går att överblicka?

Medverkande:

Torbjörn Elensky, författare, kulturskribent, librettist och dramatiker. Aktuell med boken Absolut text.

Maria Küchen, poet och prosaist. Aktuell med boken Jord och Gudar.

Samtalet leds av Katarina O’Nils Franke, redaktionssekreterare på Axess Magasin och författare. Aktuell med boken Den tidlöse resenären. Rainer Maria Rilke.

Arrangeras av Fri Tanke och Natur&Kultur

14:30-14:50 Fuskarna som hotar tilltron till vetenskapen

Kirurgen Paolo Macchiarini lyckades med sina oetiska människoexperiment lura några av Sveriges mest välrenommerade institutioner för forskning och sjukvård. Men han var långt ifrån den första inom vetenskapen som tagit sig långt på en kombination av charm och fusk. Hur ska vetenskapssamhället lära sig genomskåda charlatanerna?

Samtalet är en liveinspelning av Kvartals Fredagsintervju Special.

Medverkande:

Kjell Asplund är läkare och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen, aktuell med boken Fuskarna 

Samtalet leds av Jörgen Huitfeldt.

15:00-15:20 Fotboll och politik

Kan fotbollen bygga broar och vara en källa till försoning och förbrödring? Eller avspeglar den bara de motsättningar som redan finns i världen och kanske till och med förvärrar lokala och internationella konflikter? Det går heller inte att bortse från de enorma ekonomiska intressen som under de senaste åren helt ändrat förutsättningarna för världens största sport.

Medverkande:

Ekim Çaglar, statsvetare och frilansskribent samt författare till boken Fotboll i krig och fred.

Olof Lundh, sportjournalist och författare. Aktuell med böckerna Sporten och livet enligt Lundh och Landslaget enligt Lundh.

Samtalet leds av Anders Sjöqvist, bokförläggare Bazar

Arrangeras av Fri Tanke och Bazar 

15:30-15:50 Att uttolka verkligheten: om den fundamentala fysiken och världen själv

Den fundamentala fysiken kan beskrivas i matematiska termer, men den verklighet som där framträder är fjärran från vår vardagliga erfarenhet av världen. Naturvetenskapen har gjort enorma framsteg mot att kartlägga världens fundamentala struktur, men förstår vi egentligen vad dessa rön betyder för den värld vi lever i och för de varelser vi är? 

Medverkande:

Ulf Danielsson, författare och professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet. Senast aktuell med boken Världen själv.

Julia Ravanis, författare samt fil. mag i idéhistoria, civilingenjör i teknisk fysik och doktorand i teknikhistoria vid Chalmers. Aktuell med boken Skönheten i kaos. 

Samtalet leds av Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke

Arrangeras av Fri Tanke och Natur&Kultur

16:00-16:30 Verket (söndag)

Inget skapande uppstår i ett vakuum. Konstnärer, musiker, författare och forskare förhåller sig alltid i någon form till föregångares verk. Historien kanske inte upprepar sig, men den rimmar.

I samtalsserien Verket ställer vi frågan: Vilket verk har inspirerat dig? 

Medverkande:

Edda Magnason, sångerska

Helena Granström, författare och matematiker

Samtalet leds av Martina Stenström, förlagschef Fri Tanke och Victoria Larm, författare.