Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Kristna i kö för att omvända ateisten Kjetil

Nu är det premiär för den norska teve-serien där kristna ska försöka omvända ateisten och medlemmen i Human-etisk Forbund, Kjetil Hope. Teveserien börjar sändas på webbplatsen omvendmeg.no torsdagen den 3 november 2011.

Allt började med att Hope skrev ett inlägg på en kristen debattsida där han förklarade att han inte är en av de ”arga ateisterna” utan är beredd att ompröva sin hållning om han blir övertygad om sanningen i de kristna argumenten.

Kjetil Hope växte upp i en kristen miljö, och var själv troende till för ett tiotal år sedan. När han blev vuxen försvann tron stegvis och till slut kom han att bli medlem i Human-Etisk Forbund.

Richard Dawkins förändrade hans liv.

– Att läsa Den själviska genen slet min socialkonstruktivistiska världsbild i stycken, att läsa Illusionen om Gud gjorde ett lika stort intryck, skriver Kjetil Hope på den kristna debattsidan verdidebatt.no.

– Jag bejakar känslan av att ha varit en troende. Jag lever i två rum. Ett rum är det sekulärhumanistiska, där jag är relativt säker på vad jag tycker, och där jag ständigt finner glädje i att utforska nya sidor av vårt gudlösa universum. Hur kan man vara moralisk i en amoralisk värld? Hur kan vi finna glädje under ett kort liv? Hur kan vi skapa mening av sorg och tragedier, när vi vet att det inte väntar oss någon belöning för vårt lidande i nästa liv? Allt detta debatteras i rummet jag befinner mig i nu, skriver han.

Men han rör sig in i ett annat rum också, där det andliga utforskas. – Där känner man närvaro av något, en känsla av att vara delaktig i något större, vad det än det är, skriver Hope.

Det här är hans personliga motiv till att medverka till teveserien på omvendmeg.no. Hur det går får vi följa i tio avsnitt fram till jul. Premiären är torsdagen den 3 november 2011.

Läs mer på Fritanke.no

Vill du läsa om vetenskapens och samhällsdebattens frontlinjer? Beställ en prenumeration på tidskriften Sans, fyra nummer för endast 365 kr!

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...