Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Pressmeddelande: TV4 profiterar på bedragare

I det nya numret av Sans magasin som utkommer i dagarna, granskas new age-industrin i Sverige. I synnerhet granskas den nygamla spiritismen, där personer utger sig för att kunna tala med andar. Tv-kanaler som TV4 profiterar cyniskt på dessa bedragare och utnyttjar människors sorg och längtan efter avlidna anhöriga.

I program som TV4+ ’s Andarnas makt och Det okända  figurerar ett antal personer som utger sig vara andemedier. Trots avslöjanden om deras bluffmakerier fortsätter de sin affärsverksamhet, mycket på grund av att medier som påkommits som bedragare ofta anses vara offer för sin egen mänsklighet, det vill säga att mediet har råkat avslöjas i en stund av moralisk svaghet. Få reflekterar över att det faktiskt finns människor som inte har några moraliska betänkligheter emot att lura andra för social eller ekonomisk vinning.

– Förra numret av Sans handlade om mänskliga rättigheter och religiöst kvinnoförtryck, och det skapade en enorm debatt, säger chefredaktör Christer Sturmark. I detta nummer tar vi oss an det cyniska utnyttjandet av människors godtrogenhet inför olika former av new age som till exempel spök-tv. Jag tycker det är osmakligt att TV4 sysslar med sådant.

Sans nr 2 har tema new age och pseudovetenskap. Ur innehållet:

  • Mediebluff – avslöjade medier fortsätter som inget hänt – Peter Illi
  • Den magiska kvantvärlden – Sören Holst
  • Vetenskapen och det övernaturliga – Jesper Jerkert
  • Alkemi – det oönskade arvegodset – Ulf Ellervik
  • Parapsykologins dilemman – Peter Illi
  • Vård och religion i (o)helig allians – Maria Berglund
  • Den svårfångade människan – P C Jersild
  • Lustmord på pseudovetenskapen – Olle Häggström
  • Även ateister kan förundras – Björn Ulvaeus
  • Mycket vidskepelse i USA och Europa – Intervju med Nobelpristagaren i kemi Venkatraman Ramakrishnan

Sans magasin är en unik satsning på en tidskrift som lyfter fram filosofi, förnuft och kritiskt tänkande. Tidskriften företräder sekulär etik och humanistisk människosyn, granskar och ifrågasätter alla typer av dogmatiska synsätt och försvarar den fria tanken.

Sans främjar ett vetenskapligt förhållningssätt och upp­märk­sammar forskningsrön som utmanar vår världsbild i grunden, från neurovetenskap och biologi till kvant­fysik och kosmologi. Med namnkunniga skribenter som till exempel Lena Andersson, Niklas Ekdal, Christer Fuglesang, P C Jersild, Magnus Norell, Torbjörn Tännsjö och Björn Ulvaeus präglas Sans av fritänkande och verkar i upplys­nings­traditionens anda.

Se vidare www.sansmagasin.se. Ytterligare information kan lämnas av:
Ulrika Magnusson, tel: 0733 68 62 90, e-post: ulrika.magnusson@sansmagasin.se.

Vill du läsa om vetenskapens och samhällsdebattens frontlinjer? Beställ en prenumeration på tidskriften Sans, fyra nummer för endast 365 kr!

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...