Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Glädjande att forskning om svarta hål prisas

Kungl. Vetenskapsakademien meddelade 14 januari att Crafoordpriset i astronomi går till forskarna Roy Kerr, Nya Zeeland, och Roger Blandford, USA. Dagens Nyheter publicerade i söndags en intervju med Fri Tankes författare astrofysikern Bengt Gustafsson om svarta hål där han kommenterar pristagarnas banbrytande upptäckter.

– Crafoordpriset är ett av världens viktigaste astronomipriser. Pristagarna har gjort avgörande insatser för förståelsen av de mest magnifika ting vi känner till. Roy Kerr löste först Einsteins ekvationer för svarta hål. De visade att de svarta hålen kan påverka omgivningen omkring sig, inte bara genom sin gravitation utan också genom att svänga runt själva rumtiden närmast sig. Roger Blandford visade hur detta leder till att rotationsenergin kan ledas ut från de svarta hålens närhet och genom hopvridna magnetfält och accelererade partiklar åstadkomma universums mest ljusstarka objekt, kvasarer och radiogalaxer, säger Bengt Gustafsson, stjärnfysiker och Fri Tankes författare.

– Det är glädjande att Crafoordpriset i astronomi 2016 tilldelas forskning om svarta hål. Fri Tanke har positionerat sig som ledande vetenskapsförlag i Sverige och redan i september förra året gav vi ut den populärvetenskapliga boken ”Svarta hål: teorier, upptäckter, människor” av Bengt Gustafsson, professor emeritus i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet. Fler utanför akademin måste få möjlighet att förstå att vilken spännande forskning som pågår om vårt universum, säger Christer Sturmark, förlagschef.

För ytterligare kommentarer:
Bengt Gustafsson: 073-058 87 34
Christer Sturmark: 070-838 4 80
DNs intervju med Bengt Gustafsson om svarta hål där han kommenterar Crafoordpriset (17/1).

Mer information om boken Svarta hål: teorier, upptäckter, människor.

Prisutdelningen hålls på Kungl. Vetenskapsakademien den 26 maj 2016, i H.M. Konungens och H.M. Drottningens närvaro. Prissumman är totalt 6 miljoner kronor.

Relaterade böcker

Publicerad september 2015

Svarta hål

Gustafsson, Bengt
219 kr
KÖP

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...