Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Pi-priset 2015 tilldelas vetenskapsjournalisten Göran Frankel!

π-priset 2015 tilldelas Göran Frankel för sitt bokmanus ”Den själfulla zombien – vetenskapens paradoxala människobild” –  en fantasifull tankeresa in i framtiden på saklig grund.

Kungl. Vetenskapsakademien delar i samarbete med Fri Tanke förlag ut π-priset för främjandet av populärvetenskaplig litteratur inom det naturvetenskapliga området. Prissumman är 314 159 kr och ett bokkontrakt med Fri Tanke förlag. Boken planeras utkomma hösten 2016.

Göran Frankel 12 decπ-priset delas ut i genren populärt framställd naturvetenskap för allmänheten – eller för populärt framställd tvärvetenskap med anknytning till naturvetenskap. Boken skall vara skriven på svenska och hålla hög pedagogisk kvalité samt inspirera till fördjupad fascination för det vetenskapliga förhållningssättet till världen i upplysningstraditionens anda. En särskild priskommitté bedömer tävlingsbidragen och utser pristagare. Sakkunniga inom respektive ämnesområde ansvarar för den vetenskapliga granskningen.

Göran Frankel har varit verksam som vetenskapsjournalist under många år, med ett särskilt intresse för medvetandeforskningen. I en intervju med Professor Magenta beskriver han sin kommande bok så här:

Boken handlar om det klassiska body-mindproblemet, dvs är människan uppbyggd endast med materia såsom naturvetenskapen beskriver den, eller finns där också något annat, en själ? En zombie som filosofiskt begrepp har ingen kyrkogårdsjord under naglarna. Det är en människa som beter sig till synes normalt men allt är en show. Zombien saknar upplevelser och känslor, ljuset är så att säga släckt därinne. Nog har vi en del av detta i vår natur, men vi har också en ”medvetenhet”, som är min egen översättning av det engelska begreppet ”consciousness”, och skiljer oss från robotar. Vi är medvetna om många av våra processer och kan styra dem genom våra tankar. Boken tar upp aktuell forskning i ämnet och jag tillåter mig även att resonera och reflektera över de olika resultaten.

Hela intervjun med Göran Frankel finns här: Professor Magenta

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...