Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Borg, Annika

Annika är prästvigd för Stockholms stift 1991. Hon har arbetat som församlingspräst i Kungsholms församling och Huddinge församling, varit domkyrkokomminister och häktespräst vid Kronobergshäktet. Annika har också varit stiftsadjunkt – studentpräst. 2005 disputerade Annika på avhandlingen ”Kön och bibeltolkning. En undersökning av hur Nya testamentets brevtexter om kvinnors underordning tolkats i bibelvetenskapliga kommentarer under 1900-talet.” (Uppsala universitet 2005.) Annika har också arbetat som lärare vid Högskolan Dalarna och som lektor vid Uppsala universitet. Bland andra studier kan nämnas ledarskapsutbildning vid försvarshögskolan och studier vid Svenska Teologiska institutet i Jerusalem, som Krister Stendahl-stipendiat 1989. Annika har också arbetat som projektledare vid kyrkokansliet och hos SENSUS studieförbund. Hon är skribent, ”radiopratare” i Sveriges Radio, föreläsare och förläggare. Utöver en rad vetenskapliga publikationer har Annika också skrivit böcker som ”Det är ingen fara, du är människa. Livsbetraktelser.” och ”Inga fler dagar inom parentes. Om livet, döden och sorgen.”

Fem frågor till Annika Borg:

Vem är du?

En skrivande, djurälskande, klädintresserad 60-talist, feminist och vegetarian som doktorerat i teologi, är prästvigd för Svenska kyrkan och som får sina kickar av att beskriva, analysera och uttrycka sig såväl fördjupande som snabbt och spetsigt kring samhällsfrågor, livsfrågor, etik och religion. Den litterära genre jag själv föredrar att läsa är poesi, förutom facklitteratur och synonymordböcker. Jag älskar synonymordböcker.

Vad är drivkraften bakom ditt skrivande?

Ända sedan jag var mycket liten har jag haft en stark drivkraft att berätta och beskriva med ord det jag ser, tänker och upplever. Redan innan jag kunde skriva hittade jag på berättelser som jag dikterade för mamma så att hon kunde skriva ned dem. Att skriva är den röda tråden i mitt liv, mitt sätt att förhålla mig till livet, till verkligheten.

Vad är det konstigaste du varit med om?

Jag har varit med om så många konstiga saker. Men något av det största jag varit med om är att ha räddat en kattuggla från att dö av törst och utmattning då den fastnat i en fiskeline som hängde ned från ett träd över ett vattendrag. Vi lyckades få loss ugglan från linan och ta in den. Väl där hade vi kontakt med viltvårdare som beskrev hur jag skulle undersöka den så att det inte satt lina till exempel runt halsen. Jag kunde inte ha handskar på mig utan fick använda fingrarna för att känna mig fram. Fågeln tittade på mig där den satt på min kollegas handskklädda hand och gjorde inga tecken på att angripa mig. Den såg mig i ögonen och blinkade långsamt. Jag gjorde likadant. Den hade ingen lina någon annanstans än runt vingen. Vi kunde klippa bort den, låta fågeln vila i en kartong ett par timmar, sedan satte vi ut lådan under en gran en bit in i skogen. Efter en kort stund hoppade fågeln ut ur lådan, tog några steg och flög iväg. Hela händelsen är en sådan där före och efter händelse. Jag tänker ofta på den.

Vilka böcker i din bokhylla har inspirerat dig mest?

En av de allra bästa böcker jag läst är Kurt Vonneguts Slakthus 5. Men sedan är det poesin: Sylvia Plath, Edith Södergran, Bruno K Öijer, Jaroslav Seifert, Wislawa Szymborska, Katarina Frostensson…

Vilken person, död, levande eller fiktiv, skulle du vilja träffa?

Det är så många! Lite barhäng med poeterna Anne Sexton och Sylvia Plath skulle jag inte tacka nej till. Och sedan skulle jag givetvis vilja träffa Paulus, som skrivit breven i Nya testamentet. Vi skulle nog ha en del att tala om, kvinnosyn till exempel. Och jag skulle inte backat för att följa med Ellen Ripley ned i underjorden för att bekämpa monstren i Aliens (Alien del 2).

Utgiven bok

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...