Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Rappaport, Leon

Leon Rappaport föddes i Warszawa år 1900 och dog i Stockholm 1986. Han studerade mate­matik, fysik och filosofi vid Warszawas universitet (i nära kontakt med den s.k. Warszawa-kretsen inom matematisk logik). Under andra världskriget tvingades han att fly till Sverige, där han så småningom fick anställning som utredare vid Kooperativa Förbundets huvudkon­tor.

I maj 1967 blev Rappaport filosofie doktor i ekonometri (matematisk nationalekonomi) vid Uppsala universitet efter att ha presenterat en avhandling där han visade att modellen för det svenska pensionssystemet ATP innehöll allvarliga brister.

Rappaports stora vetenskapliga intresse var den matematiska talteo­rin, som han arbetade med fram till sin död. Den teori om ”talgitter” som han utvecklade och som innebar ytterligare en – förutom de redan existerande – utvidgning av talbegreppet möjliggjorde enligt Rappaport själv ett bevis för Goldbachs teorem, enligt vilket alla jämna heltal kan skrivas som summan av två primtal – ett klassiskt men olöst problem inom talteorin.

Förutom huvudverket Deter­minantan I (1962) och Determinantan II eller Eva (1978) publicerade Rappaport boken ATP-sveket (1980) och ett antal essäer, som tilldrog sig avsevärt intresse när de publicerades första gången.

Utgiven bok

Slut
Publicerad mars 2016

Den skapande människan

Rappaport, Leon
SLUT

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...