Vatikanen försämrar kvinnors liv och hälsa
Den heliga stolens politiska inflytande i FN innebär allvarliga bakslag för kvinnors liv, hälsa och rättigheter, skriver Åsa Regnér och Karin Nilsson
Heliga stolen, det vill säga Vatikanstatens regering, har under de senaste åren positionerat sig alltmer i FN:s generalförsamling. Den katolska kyrkans politiska ledarskap har särskilt spetsat in sig på att påverka förhandlingar och globala överenskommelser kring kvinnors och ungdomars hälsa och rättigheter. Heliga stolens representanter är välfinansierade, välorganiserade och effektiva. De driver en aggressiv lobbyverksamhet i FN för att begränsa kvinnors rättigheter, motverka jämställdhet, stoppa tillgången till preventivmedel och kondomer, avskaffa rätten att bestämma över sitt eget barnafödande, slopa sexualundervisningen, totalförbjuda abort och inskränka HBT-personers rättigheter. Listan kan göras lång över vad Vatikanstaten motsätter sig när det gäller sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Heliga stolens representanter opponerar sig ofta och får mycket utrymme både skriftligt och muntligt i FN:s förhandlingsrum. Det är närmast outhärdligt att lyssna på alla deras inlägg om hur kvinnor bör leva. På vilket sätt är gamla män som lever i celibat experter på sex och unga flickors sexualitet? Vad har dessa män för rätt att bestämma över kvinnors kroppar och rättigheter runt om i världen? Är de ens representativa för den katolska kyrkan eller för katoliker i största allmänhet? Vatikanstatens syn på jämställdhet och kvinnors rättigheter skiljer sig väsentligt från många andra katolska länders och troendes normer och synsätt.
Catholics for choice är en global, katolsk organisation som länge kritiserat Heliga stolens politiska inspel, som de ser som kvinnoförtryck och religiös extremism. Organisationen har i ett flertal studier visat att Heliga stolens åsikter inte alls är representativa för den stora majoriteten av katoliker i världen. Man har under många år även drivit en kampanj för att ifrågasätta Heliga stolens permanenta observatörsstatus i FN, en position som medför särskilda privilegier och extra utrymme att formellt uttrycka sina kommentarer under förhandlingarna, något som andra religiösa företrädare inte har.
Faktum är att Vatikanstaten inte ens är medlem i FN. Detta geografiska pytteområde med sina knappa tusen medborgare, varav merparten är tillfälligt inneboende manliga präster, uppfyller inte kriterierna för att klassas som en riktig stat. Catholics for choice omfattande kampanj som hundratals organisationer och tusentals individer skrivit under, vittnar om stark kritik mot Vatikanens åsikter och politiska inflytande i FN. Heliga stolen representerar dessutom en religion och inte en stat. Det är viktigt att både civilsamhället och religiösa organisationer får och kan bidra och påverka. Det är en del av demokratin. Men Heliga stolens tillträde till FN-systemet borde likställas med alla andra religiösa och civilsamhällesorganisationer och inte med andra stater.
Det går dessvärre oroväckande bra just nu för Heliga stolen att driva igenom sin patriarkala syn på kvinnor och kvinnors kroppar i FN:s förhandlingar. EUländerna Malta, Polen, Ungern och även Ryssland och andra värdekonservativt likasinnade eller katolskt övertygade länder, stödjer ivrigt de inlägg som Heliga stolen gör.
Eftersom FN:s arbete bygger på konsensus, blir konsekvenserna allvarliga av de utspel som Heliga stolen bedriver tillsammans med bakåtsträvande länder. När dessa regeringsrepresentanter vägrar gå med på övriga länders förslag, urholkas och försvagas de gemensamma globala riktlinjerna för ökad hälsa och stärkta rättigheter.
Ett färskt exempel på detta är det som hände under världsmötet Rio+20, FN:s konferens om hållbar utveckling. Världens länder samlades i Brasilien i somras för att enas om gemensamma utvecklingspolitiska riktlinjer: The future we want. Där lyckades religiöst förankrade, värdekonservativa organisationer och regeringar att effektivt vrida tillbaka klockan tjugo år. Heliga Stolen och en handfull länder vägrade fullkomligt att erkänna kvinnors reproduktiva rättigheter. Kvinnor ska inte ha rätt att bestämma om, när och med vem de vill ha barn med i framtiden, menade de. Det ödesdigra resultatet av detta blev att de reproduktiva rättigheterna helt sonika ströks från slutdokumentet, trots att världens länder redan under Kairokonferensen 1994 enades om att dessa rättigheter är en del av de mänskliga rättigheterna. De reproduktiva rättigheterna är dessutom avgörande för att mödradödligheten ska minska och millenniemålen kunna uppnås.
Sverige ingick i EU-gruppen under förhandlingarna där Malta, Polen och Ungern aktivt motarbetade att dessa rättigheter skulle stå med i sluttexten. Eftersom EU beslutade att förhandla som en enad grupp som utgick från minsta gemensamma nämnare, lyckades dessa tre länder – ivrigt påhejade av Heliga stolen – genomdriva sin bakåtsträvande ideologi i förhandlingarna. EU:s egna riktlinjer för utvecklingssamarbetet, där de reproduktiva rättigheterna är en självklar del av de mänskliga rättigheterna och av jämställdhetsarbetet, var som bortblåsta.
Dessa reaktionära krafter får förödande konsekvenser för kvinnor och flickor i världen, som redan i dag saknar möjlighet att bestämma över sina egna liv. För att världens länder ska nå en hållbar utveckling måste också kvinnors och ungdomars liv vara hållbara. Om inte kvinnor och flickor ens får bestämma över sin egen kropp, sexualitet och barnafödande, så blir demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet tomma ord.
Åsa Regnér och Karin Nilsson
Ta del av samtalet! Bli prenumerant och
få Sans direkt hem i brevlådan.
Böcker

Folk & Vilja
Folke Tersman, Torbjörn Tännsjö
Detaljer
- Inbunden
- 234 sidor