Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

PI-samtalen: Medvetandets mysterium

I samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) gör Fri Tanke förlag en serie seminarium, ”vetenskapliga talkshows” med fokus på vetenskapens frontlinjer och modernt filosofiskt tänkande. Vi kallar serien π-samtalen och de spelas in på Mittag-Lefflerinstitutet i Djursholm, världens äldsta forskningscentra för matematik.

Måndagen den 15 april kl 17.50-19.00 sänds första programmet ”Medvetandets mysterium” i Kunskapskanalen.

Vad är själen? Finns den? Finns det en personlig identitet överhuvudtaget? Modern forskning tvingar oss successivt att överge den dualistiska synen på kropp och själ som två separata entiteter. Dualismen har präglat det västerländska teologiska och vetenskapliga tänkandet genom hela vår historia. Men antik indisk filosofi såg kropp och själ som ett och samma, ett holistiskt perspektiv. Men till priset att ingenting kan överleva och existera efter kroppens död. Hur förhåller vi oss till denna nya syn på människan? I första programmet medverkar:

Maria Lindskog är cellbiolog och verksam vid Karolinska Institutet. Hon forskar inom neurovetenskap, framförallt om hur kopplingarna mellan nervceller kan moduleras och hur det påverkar vårt beteende och tankar.

Sören Holst är teoretisk fysiker, verksam vid Stockholms universitet. Författare till bok Rumtid – en introduktion till Einsteins relativitetsteori och Tankar som ändrar allt, en bok om tankeexperiment inom naturvetenskapen och filosofin.

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms Universitet. Forskar inom språk- och medvetandefilosofi, och har skrivit mycket om relationen mellan det mänskliga tänkandet och yttervärlden.

Programledare är Christer Sturmark, förlagschef på Fri Tanke förlag och chefredaktör för Sans magasin.

UR Samtiden (C) Sveriges Utbildningsradio 2013

 

 

 

Relaterade böcker

Publicerad 2012

Tankar som ändrar allt

Holst, Sören
219 kr
KÖP

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...