Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Debatt: Varför finns det någonting snarare än ingenting?

Den 18 mars presenterade Fri Tanke förlag och Kungl. Vetenskapsakademien vårens pi-föreläsning:

Lawrence Krauss, världskänd kosmolog och bästsäljande författare, höll ett unikt föredrag om vetenskapens svar på de största frågorna.

Varifrån kommer universum? Vad fanns innan det? Vad döljer sig i framtiden? Och, slutligen, varför finns det någonting snarare än ingenting?

Frågan har ställts i århundraden av människor som spekulerat om universums skapelse. Idag har spännande nya vetenskapliga framsteg gett oss en inblick i detta kosmologiska mysterium: inte nog att någonting kan komma ur ingenting, någonting kommer alltid ur ingenting.

Lawrence M. Krauss är professor i fysik vid Arizona State University och ansvarig för the Cosmology Initiative och the Origins Initiative vid samma universitet. Han har tidigare bland annat skrivit den bästsäljande boken Fysiken i Star Trek.

Efter föreläsningen följde ett spännande samtal om den mest fundamentala filosofiska fråga som går att ställa: Varför finns det någonting snarare än ingenting? De medverkande:

Bengt Gustafsson är astronom, professor emeritus i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet. Hans forskning handlar om solens tidiga utveckling, stjärnornas atmosfärer och deras kemiska sammansättning, Vintergatans utveckling och grundämnenas uppkomst. Han har varit direktor för Sigtunastiftelsen och är verksam som populärvetenskaplig föreläsare och författare, bl a med boken Kosmisk resa.

Åsa Wikforss har en PhD i filosofi från Columbia University, New York, och är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms Universitet. Hon forskar inom språk- och medvetandefilosofi, och har skrivit mycket om relationen mellan det mänskliga tänkandet och yttervärlden.

Stefan Gustavsson är teolog och föreläsare verksam vid CredoAkademin i Stockholm. Han är också generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen och har skrivit flera böcker, bland annat Kristen på goda grunder och Gör som Gud – bli människa.

Ulrika Engström är vetenskapsjournalist och ingår i redaktionen för SVT:s Vetenskapens värld. Hennes bok Himlens väktare. Astronomins historia före teleskopet är hennes debut som populärvetenskaplig författare.

Moderator var Christer Sturmark, förlagschef på  Fri Tanke.

UR Samtiden (C) Sveriges Utbildningsradio 2013

Relaterade böcker

Publicerad 2017

Den största berättelsen

Krauss, Lawrence M.
262 kr
KÖP
Slut
Publicerad 2012

Ett universum ur ingenting

Krauss, Lawrence M.
SLUT

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...