Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Var och en får bli salig på sin fason

”Sverige brukar beskrivas som ett konsensusland. Om det finns någon myndighetskonsensus i sociala frågor är det att man inte ska lägga sig i. Glöm de gamla socialstyrelsekampanjerna om hur många brödskivor man bör äta. De klåfingriga ingenjörerna är för länge sedan försvunna från politiken. Detta är en ny tid, som ännu inte riktigt fått sitt namn. Kanske skulle man kunna benämna den laissez-faire relativismen, men det är alldeles för knöligt och konstigt för att kunna införlivas med vardagsspråket. Heder_och_samvete_130405_1
Solidariteten som samhällelig överideologi har ersatts av toleransen. Man är en fin och god människa om man inte har några åsikter om vad andra håller på med; var och en får bli salig på sin fason. Har man velat förneka eller förringa hedersideologins närvaro och genomslagskraft har man också kunnat hämta stöd i den offentliga kulturrelativism som genomsyrat de svenska myndigheternas retorik och information under en lång följd av år. Multikulturalismens ovilja att ringa in faktiska problem har trängt in i integrationspolitikens alla vrår och skrymslen och blivit en viktig beståndsdel i socialtjänstens och skolans arbete. I stället för att identifiera strukturer och förhållanden som behöver förändras har man i decennier diskuterat våld och fördomar i ett slags metafysiska termer som förvandlar samtliga medborgare till potentiella förövare i behov av upplysning.
Det specifika har smetats ut och gjorts till allmän problematik. Det är offentlig förljugenhet och den leder till en sorts moralisk
korruption. […]

Den svenska debatten om hederskulturen har varit hård och tidvis oförsonlig, fylld med sarkasmer från dem som ser rasister i varje demokratisk buske och tryfferad med jämförelser mellan talibaner och svenska män. Tillmälen har ersatt argument och resonemang. Den egna mediala och politiska positioneringen har ofta framstått som mer betydelsefull än ämnets inneboende allvar.”

Ur Eduardo Grutzkys och Lars Åbergs Heder och samvete

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...