Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Naturen inför rätta Skandalen som skakade Vetenskapssverige

209kr
Lägg i önskelistan

Olof Selling var chef för paleobotaniska avdelningen vid Naturhistoriska riksmuseet under 1950-talet. För att manövrera bort Selling från chefsposten försökte Kungliga Vetenskapsakademien få honom förklarad sinnessjuk. Detta kom senare att beskrivas som en av 1950-talets stora rättsskandaler och det hela slutade med att justitieministern Herman Zetterberg tvingades avgå 1957.

Naturhistoriska riksmuseet har djupa rötter i den svenska naturvetenskapens historia. När museet firade 100-årsjubileum 2016 var det naturligt att göra en djupdykning i arkiven för att se om riksmuseets historia kunde ge en ny vinkel av samhällets och vetenskapernas utveckling under 1900-talet.

Resultatet blev Naturen inför rätta, en undersökning av den dramatiska Sellingaffären, som tillsammans med Haijbyaffären och Kejneaffären skakade det svenska rättssamhället i grunden på 50-talet.

Bakom Sellingaffären döljer sig dessutom helt okända dimensioner i den svenska vetenskapliga idéhistorien. I stället för en ren personkonflikt visar Naturen inför rätta att roten till konflikten finns i striden mellan 1800-talets naturromantiska ”vetande” och modern forskning, en naturfilosofisk konflikt om naturens innersta väsen.

Rekommenderade böcker

Publicerad 2016

Intrång i Einsteins trädgård

Gefter, Amanda
249kr
Spara 42%
Publicerad 2015

Liktjuven och barberaren

Kean, Sam
149kr
Ordinarie pris 261
Publicerad 2013

Kort om den vetenskapliga revolutionen

Principe, Lawrence M.
159kr
Spara 71%
Publicerad 2013

Att upptäcka det oväntade

Sylwan, Peter
59kr
Ordinarie pris 207

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...