Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Om Fri Tanke

Fri Tanke Förlag är en okonventionell och djärv röst i samhällsdebatten

Vi är ett förlag som arbetar för att främja litteratur som fördjupar vår förståelse av och fascination för vår omvärld. I fokus för utgivningen står utmanande och banbrytande litteratur i gränslandet mellan filosofi och politik, vetenskap och existentiella frågor.

Många internationellt kända författare har valt Fri Tanke för sina svenska utgåvor. Bland dem kan nämnas Craig Venter, Lawrence Krauss, Lone Frank, Sam Harris, Christopher Hitchens, Irshad Manji, Richard Dawkins, Svante Pääbo, Rebecca Goldstein, Robert Wright, Steven Pinker och Peter Singer.

författarna

Christer Fuglesang, Sveriges första och enda astronaut, har skrivit en spännande barnboksserie om rymden. Rymdresan, Sifferplaneten, Vattenvärlden och Det svarta hålet är både pedagogiska och färgsprakande och har inspirerat många barn att lära sig mer om rymden och astronomi.

En annan bokserie som vi är mycket stolta över är Kort om-serien. Många titlar i Kort om-serien har översatts från Oxford University Press egna populärvetenskapliga serie ”A very short introduction to…” men serien har numera även svenska originaltitlar, som Kort om döden av Lennart Lundmark. Kort om-seriens böcker är kortfattade och lättillgängliga, men också informativa och medryckande.

Pi-priset

Kungl. Vetenskapsakademien och Fri Tanke Förlag har utlyst ett nytt svenskt litteraturpris, Pi-priset, för bästa nya bok inom ämnet populärvetenskap. Med en prissumma på 314 159 kr ska Pi-priset stödja och främja naturvetenskaplig litteratur. Den första författare som tilldelats Pi-priset är Ulf Ellervik för hans fantastiska manus Ond kemi.

Kungl. Vetenskapsakademien är en oberoende organisation, vars uppgift är att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället. Akademien delar varje år ut Nobelprisen i fysik och kemi samt Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Pi-prisets priskommitté består av många framstående författare och vetenskapsmän.

Fri Tanke Forum

Fri Tanke arrangerar även flera event varje år, där nya vetenskapliga rön och genombrott kan möta de stora filosofiska debatterna. Dessa vetenskapsevent ska inspirera gäster att lära sig mer om ett vetenskapligt förhållningssätt och fungerar även som exponeringsyta för nya idéer och begrepp.

Sans – En unik tidskrift

Utöver förlagsverksamheten och Fri Tanke forum, ger vi även ut en tidskrift. Sans magasin är en satsning på en tidskrift i Upplysningens anda, som publicerar artiklar av ett flertal kända röster i samhällsdebatten, däribland Lena Andersson, P C Jersild, Niklas Ekdal, Pernilla Ouis, Christer Fuglesang, Björn Ulvaeus och Magnus Norell.

Sans främjar ett vetenskapligt förhållningssätt och upp­märk­sammar forskningsrön som utmanar vår världsbild i grunden, från neurovetenskap och biologi till kvant­fysik och kosmologi. Frågor som rör yttrandefrihet, jämställdhet och sam­tidens debatt om tro och vetande spelar en fram­trädande roll i Sans. Vi skyggar inte för det kontro­versi­ella.

Fri Tanke startades 2008 av Christer Sturmark och Björn Ulvaeus.

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...