Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Genusdoktrinen

259 kr
KÖP
Köp tre böcker eller fler så betalar vi frakten!
Lägg i önskelistan

Vad händer när tanken blir ofri i jämställdhetens namn?

En revolution sveper genom våra universitet. Den kallas jämställdhetsintegrering och används som täckmantel för en radikal och djupgående process. Kvinnor kvoteras in, bakom lyckta dörrar. Forskare tystnar av rädsla för repressalier. Kunskapen snedvrids när forskningsmedel villkoras med att man måste anlägga ett genusperspektiv – om det så är glaciärer, mumintroll eller brofästen man forskar om. Det som nu sker på universiteten påverkar snart hela samhället.

Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet, har jobbat i nästan tjugo år med jämställdhetsfrågor. Men när hon började på Nationella sekretariatet för genusforskning, som då hade ansvar för att stödja jämställdhetsarbetet vid alla lärosäten och forskningsråd, upptäckte hon ett radikalt förändringsprojekt hon inte kunde stå bakom. Hon tog kontakt med Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet, och tillsammans bestämde de sig för att granska de makthavare som sprider genusdoktrinen i Sverige.

 

Rekommenderade böcker

Publicerad 2020

Duktig flicka

Manne, Kate
240 kr
KÖP
Publicerad 2018

Underlägsen

Saini, Angela
267 kr
KÖP

Relaterad information:

På nätet

Omdömen om Genusdoktrinen

 • Anders Spjuth says:

  Jag läser i Sydsvenskan en kritisk och tänkvärd kommentar av Louise Bringselius om denna bok.

  UTAN PROPORTIONER RISKERAR SAMHÄLLET ATT FALKA SAMMAN

  Det är bra när enskilda människors röster och berättelser får utrymme i debatten. Så ökar förståelsen mellan människor och vår känsla av samhörighet och gemenskap. Men vad händer när vi tappar vår känsla för proportioner – när varje berättelse tas som bevis för en hotbild långt bortom det enskilda fallet?
  Ibland är nämligen saker varken mer eller mindre än de ser ut att vara. En felbehandling i vården behöver inte betyda att vi har en hel vårdapparat i förfall. Ett dåligt samtal med dina barns lärare behöver inte betyda att hela skolan är dålig. Att någon ber dig att sluta tala kränkande om andra betyder inte att yttrandefriheten är hotad.
  En av de stora utmaningarna i framtiden kommer vara att förmå människor att inte reagera på provokationer eller generalisera utifrån negativa erfarenheter i det lilla. Det kommer alltid finnas radikala grupper som vill hetsa människor mot varandra genom att skada dem eller de symboler som är av betydelse för dem. I ett samhälle som har blivit allt mer försiktigt och ansiktslöst känner dessa radikala grupper sig kallade att utmana.
  För att undvika att gå i denna fälla måste vi ständigt vara vaksamma på proportioner. Hur många är vittnesmålen egentligen och representerar de verkligen en större bild?
  Provokationerna kan ta alla former, från stora attentat till lågmälda texter. Boken Genusdoktrinen av Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndhamn (Fri tanke förlag 2020) är ett exempel på en text som medvetet provocerar, men som saknar proportioner. Medan otaliga studier visar hur kvinnor diskrimineras i akademin väljer författarna att hävda att det stora problemet i stället är det motsatta. Plötsligt är männen offren på genusdoktrinens altare. Till bevis anför de händelser som möjligen kan vara intressanta var för sig, men som inte säger något om omfattningen av det elände som påstås råda, vilket otaliga recensenter har påtalat. Men när myten väl har fått vind i seglen är den svår att stoppa.
  Men provokationer kan också skapas av media. Ett exempel är när flera medier rapporterade om ”protester” mot Triumf glass, eftersom deras glasspinne Sitting Bull ansågs ha ett rasistiskt namn. I praktiken visade det sig vara enbart en liten grupp som hade framfört kritik.
  Riskerna har ökat med sociala medier, där enskilda vittnesmål lätt kan göras till något mycket större. Därför är det fullständigt avgörande att Sverige har trovärdiga etablerade medier med resurser att göra tidskrävande fördjupningar. Idag gör dock sviktande annonsintäkter att många seriösa lokaltidningar går på knäna. Det gör public service viktigare än någonsin.
  Utan proportioner riskerar samhället att falla samman. Då är det lätt att svepas med i en cynism som sätter oss på läktaren och gör det legitimt att fnysa åt andra utan att själv bidra till förändring. Det kan kännas bra för stunden, men på sikt blir vi då alla förlorare.
  Louise Bringselius

 • Claes Henrikson says:

  Beställer boken till det lokala biblioteket. Gör det ni också!

 • Ingvar Röjvall says:

  Väntar otåligt på boken

Skriv ett eget omdöme

Din epostadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *


Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...