Boklansering: Skallmätaren

Detaljer
Datum
10.04.19
Tidpunkt
18:00
Beskrivning
Boklansering Skallmätaren
Plats
Adress: Nobelmuseum, Stortorget

Om evenemanget

En konservativ rasbiolog, en banbrytande anatom eller en liberal tidningsman som kämpade för arbetarnas rättigheter?

Numera är Gustaf Retzius (1842–1919) mest känd för den stora samling av skallar från hela världen som han förvarade på Karolinska Institutet och sin undersökning av ”raskaraktärerna” hos 45 000 svenska rekryter. Men han var också en internationellt erkänd anatom, vars undersökningar av hjärnans och sinnesorganens mikroskopiska anatomi gav väsentliga bidrag till kunskaperna om nervsystemets byggnad och funktion. Tillsammans med sin hustru, Anna Hierta-Retzius (1841‒1924), en av Sveriges första kvinnosakskvinnor, stöttade han fackföreningar och engagerade sig för olika sociala projekt.

Fri Tanke är stolta över att få att presentera Nils Uddenbergs utförliga porträtt av Gustaf Retzius – Skallmätaren. Genom hans livsöde lär läsaren känna tidsandan, kotterierna och vetenskapen i Sverige för drygt 100 år sedan.

Vilka paralleller finns mellan dåtidens kategorisering av människor i raser och samtidens identitetspolitik? Vad får man forska om? Hur ska vi förhålla oss till vetenskap som med historiens facit inte visat sig etiskt hållbart? Hur bidrar Skallmätaren till förståelsen av Sveriges rasbiologiska historia?

Välkomna på ett lanseringssamtal på Nobelmuseet (Gustaf nominerades till Nobelpriset inte mindre än 23 gånger). Vi har bjudit in Maja Hagerman och Ingrid Carlberg för att kommentera boken. Efter samtalet öppnar vi för mingel i museets vackra lokaler.

Medverkande:

Nils Uddenberg, professor och författare till Skallmätaren

Maja Hagerman, författare och vetenskapsjournalist. Augustnominerad för biografin om rasbiologen Herman Lundborg, Käraste Herman (2015).  

Ingrid Carlberg, författare och journalist, utkommer i höst med NOBEL – Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans priser

Samtalet modereras av Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke.

Datum: 10 april

Tid:17:30-20:00, samtalet börjar kl 18:00.

Plats: Nobelmuseet

Biljetter: Kostar 140 kr, då ingår vin

BOKA HÄR