Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Boklansering: Skallmätaren

En konservativ rasbiolog, en banbrytande anatom eller en liberal tidningsman som kämpade för arbetarnas rättigheter?

Numera är Gustaf Retzius (1842–1919) mest känd för den stora samling av skallar från hela världen som han förvarade på Karolinska Institutet och sin undersökning av ”raskaraktärerna” hos 45 000 svenska rekryter. Men han var också en internationellt erkänd anatom, vars undersökningar av hjärnans och sinnesorganens mikroskopiska anatomi gav väsentliga bidrag till kunskaperna om nervsystemets byggnad och funktion. Tillsammans med sin hustru, Anna Hierta-Retzius (1841‒1924), en av Sveriges första kvinnosakskvinnor, stöttade han fackföreningar och engagerade sig för olika sociala projekt.

Fri Tanke är stolta över att få att presentera Nils Uddenbergs utförliga porträtt av Gustaf Retzius – Skallmätaren. Genom hans livsöde lär läsaren känna tidsandan, kotterierna och vetenskapen i Sverige för drygt 100 år sedan.

Vilka paralleller finns mellan dåtidens kategorisering av människor i raser och samtidens identitetspolitik? Vad får man forska om? Hur ska vi förhålla oss till vetenskap som med historiens facit inte visat sig etiskt hållbart? Hur bidrar Skallmätaren till förståelsen av Sveriges rasbiologiska historia?

Välkomna på ett lanseringssamtal på Nobelmuseet (Gustaf nominerades till Nobelpriset inte mindre än 23 gånger). Vi har bjudit in Maja Hagerman och Ingrid Carlberg för att kommentera boken. Efter samtalet öppnar vi för mingel i museets vackra lokaler.

Medverkande:

Nils Uddenberg, professor och författare till Skallmätaren

Maja Hagerman, författare och vetenskapsjournalist. Augustnominerad för biografin om rasbiologen Herman Lundborg, Käraste Herman (2015).  

Ingrid Carlberg, författare och journalist, utkommer i höst med NOBEL – Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans priser

Samtalet modereras av Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke.

Datum: 10 april

Tid:17:30-20:00, samtalet börjar kl 18:00.

Plats: Nobelmuseet

Biljetter: Kostar 140 kr, då ingår vin

BOKA HÄR

 

Relaterade böcker

Publicerad 2019

Skallmätaren

Uddenberg, Nils
229 kr
KÖP
Publicerad augusti 2015

Lidande och läkedom band II

Uddenberg, Nils
298 kr
KÖP
Publicerad augusti 2015

Lidande och läkedom band I

Uddenberg, Nils
298 kr
KÖP

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...