Demokratin i klimatkrisens tid

Detaljer
Datum
12.02.20
Tidpunkt
19:00
Beskrivning
Lansering Upphettning
Plats
Adress: Hasselbacken, Hazeliusvägen 20, Stockholm

Om evenemanget

“Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan var nödvändigt att sätta demokratin på paus.”

James Lovelock, biokemist 

Vi står idag inför en klimatkris som utmanar vår civilisation och vår samhällsmodell. Samtidigt genomgår demokratin sin värsta kris sedan andra världskriget. Auktoritära nationalistiska partier som ifrågasätter demokratins kärnvärden växer i flera länder. Dessutom förnekar de klimatvetenskapliga resultat. Är hotet mot demokratin och den globala upphettningen två kriser som går ihop till en ödesdiger storm? Eller finns det vägar mot minskade utsläpp och en stabil demokratisk framtid?

Välkommen till ett samtal om klimatet och demokrati. Under kvällen lanseras boken Upphettning – Demokratin i klimatkrisens tid av Daniel Lindvall, Kjell Vowles och Martin Hultman. 

Kvällen tonsätts av multimusikern och kompositören Josefin Runsteen som precis innan jul belönades med Sveriges Radios pris ”Jazzkatten” under kategorin ”Årets Nykomling”.

Kvällen är ett samarbete med Institutet för framtidsstudier och Hasselbacken. 

Hasselbacken erbjuder 15% rabatt på vid förbokning av middag i restaurang innan samtalet. Boka på www.hasselbacken.com eller ring till restaurangen på tel: 08-12 13 33 02.

Medverkande:

Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi och VD för Institutet för Framtidsstudier 

Pernilla Hagbert, forskare vid KTH

Martin Hultman, docent i teknik-, vetenskaps och miljöstudier vid Chalmers

Daniel Lindvall, doktor i sociologi

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter 

Kjell Vowles, doktorand  i teknik-, vetenskaps och miljöstudier vid Chalmers

Datum: 12 februari

Tid: 19.00–21.30. Boksignering efteråt. 

Plats: Hazeliussalen på Hasselbacken, Hazeliusvägen 20, Stockholm

Pris: 100 kr