Den gyllene grenen: Kvantfysiken, konsten och verklighetens natur

Detaljer
Datum
08.10.23
Tidpunkt
18:30
Beskrivning
Talkshow på Cirkus med Sturmark och Larm
Plats
Adress: Livemodern Circus, Djurgårdsslätten 43, Stockholm

från 190:-

Om evenemanget

Den gyllene grenen: Kvantfysiken, konsten och verklighetens natur

Förra årets nobelpris i fysik gick till tre pionjärer inom kvantfysiken, och deras experiment med sammanflätade partiklar som tycks stå i kontakt med varandra, trots att de befinner sig i på olika håll i universum.

Flera av kvantfysikens pionjärer, som tex Erwin Schrödinger, var djupt fascinerade av de hinduiska Vedantaskrifternas filosofi. De tycktes förmedla en världsbild som hade likheter med kvantfysikens märkliga resultat. Samtidigt var Schrödinger tydlig med att han var ateist. Ändå samarbetade han med en spansk katolsk präst under de formativa åren.

Den nya fysiken var också sammanflätad med konsten, musiken och litteraturen på 1920- och 30-talet. Samtidigt vet vi att kvantfysiken ständigt missbrukas och feltolkas av new age-rörelserna i populärkulturen. Så vad säger egentligen den moderna fysiken om verklighetens natur? Och hur har den influerat humanistisk och konstnärlig utveckling?

Välkomna till ett samtal om kvantfysiken, konsten och verklighetens natur.

Medverkar gör:

  • Karolina Enquist Källgren, docent i idéhistoria med inriktning på kvantfysik.
  • Ulf Danielsson, professor teoretisk fysik, författare.
  • Emil (Loney Dear) Svanängen, artist och kompositör

Samtalet leds av: Christer Sturmark & Victoria Larm

Den Gyllene Grenen är en metafor för samtalet som förgrenar sig ut i olika riktningar där konst, vetenskap, filosofi och litteratur möts i tvärvetenskaplig anda. Christer Sturmark och Victoria Larm pratar under våren på Livemodern med spännande gäster med vitt skilda bakgrunder. Målet är att tillsammans få tankemässiga gyllene grenar att växa och utvecklas.

Sturmark & Larm

Victoria Larm har en bakgrund inom konstvetenskapen och är författare, aktuell med den historiska spänningsromanen Den nionde kretsen och dess uppföljare Den förklädda Guden (Norstedts), de första delarna i romanserien Pestmasken.

Christer Sturmark är vd för Fri Tanke förlag, författare och samhällsdebattör, aktuell med boken Konsten att tänka klart (Fri Tanke).

Tillsammans har de också podden ”Den Gyllene Grenen”, finns där poddar finns.

 

Tid: Insläpp från 17:00, start 18:30. Förställningens längd är ca 90 minuter + 20 minuters paus.

Åldersgräns: 18 år

Arrangör: Fri Tanke i samarbete med Cirkus.

Menyn serveras innan föreställningen börjar, ätande gäster måste vara på plats 17:00 senast. Efterrätt serveras i pausen.