Den gyllene grenen: Vad skiljer egentligen kvinnor och män?

Detaljer
Datum
05.11.23
Tidpunkt
18:30
Beskrivning
Talkshow
Plats
Adress: Soho House, Majorsgatan 7

Fritt inträde! OSA anmälan till osa@fritanke.se

Om evenemanget

Frågan om arv och miljö är sällan så brännande som när vi diskuterar skillnaderna mellan könen. Det rör upp känslorna, både politiskt, personligt, och inom akademierna. Det är också en het potatis för de som bedriver vetenskaplig forskning – vad vågar man forska på?

Vad är det för skillnad på kön och genus? Det är till exempel möjligt att vara man i kromosomhänseende och kvinna i fråga om psykisk identifikation. Våra tolkningar kan skapa problem i situationer när tydliga kategorier krävs, exempelvis inom juridiken.

Vi har sett det i fallet Caster Semanya, den sydafrikanska medeldistanslöparen som av Internationella Friidrottsförbundet tvingas medicinera ner sina testosteronnivåer för att få fortsätta tävla, och i larmen om ökningen av unga med könsdysfori (upplevelsen att vara född i fel kön).

Vad säger forskningen om uppdelningen mellan män och kvinnor idag? Och hur tar sig våra skillnader i uttryck, på individnivå i våra nära relationer så väl som på gruppnivå?

Medverkande:
• Torbjörn Tännsjö, professor i filosofi
• Frida Beckman, professor i litteraturvetenskap
• Nina Hemmingson, författare, serieskapare och satirtecknare

Samtalet leds av: Christer Sturmark & Victoria Larm 

Den Gyllene Grenen är en metafor för samtalet som förgrenar sig ut i olika riktningar där konst, vetenskap, filosofi och litteratur möts i tvärvetenskaplig anda. Christer Sturmark och Victoria Larm pratar under våren på Livemodern med spännande gäster med vitt skilda bakgrunder. Målet är att tillsammans få tankemässiga gyllene grenar att växa och utvecklas.