Efter Macchiarini – hur ska KI återfå förtroendet?

Detaljer
Datum
08.11.18
Tidpunkt
16:00-18:00
Beskrivning
Seminarium
Plats
Adress: Salen “Inghe”, Stockholm Centre for Healthcare Ethics, Karolinska Institutet Tomtebodavägen 18 A

Om evenemanget

”Vi riktar kritik mot Karolinska institutet. Den kritiken berör främst universitetets nonchalans mot regler – ibland med bas i grundlag – för hur myndigheter ska sköta sina angelägenheter.”

Sten Heckschers utlåtande i utvärderingen av Karolinska Institutets (KI:s) hantering av fallet Paolo Macchiarini är skoningslöst. Skandalen visar på bristande etik där patienter har offrats till förmån för internationell stjärnglans. Tre patienter är döda med obeskrivligt lidande i livets slutskede. Hur kunde det gå så långt?

Torbjörn Tännsjö har varit affilierad professor i medicinsk etik vid KI och suttit i institutets etiska råd. Han menar att en del av svaret går att finna i bristen på akademisk kultur, KI är inte ett riktigt universitet och måste så bli för att kunna återupprätta allmänhetens förtroende.

Se Tännsjö möta Sten Heckscher, regeringens särskilda utredare av Paolo Macchiarini-fallet, i ett samtal om KI:s förtroendekris och förutsättningarna för en fungerande medicinsk etisk institution. Samtalet tar avstamp i Tännsjös nya bok Etikprofessorn.

I boken beskriver Tännsjö sina erfarenheter av KI:s tveksamma kultur och de svåra frågor han ställts inför som verksam vid institutet. Boken finns att köpa till specialpris på plats.

Vi bjuder på vin efter samtalet. Varmt välkomna!

Medverkande:

Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi

Sten Heckscher, tidigare justitieråd, ordförande i Högsta domstolen och utredare.

Samtalet modereras av Christer Sturmark.

Datum: 8 november 2018

Tid: 16.00-18:00. Samtalet börjar kl 16:00

Plats: Salen “Inghe” plan 2, Stockholm Centre for Healthcare Ethics, Karolinska Institutet Tomtebodavägen 18 A

Anmälan: Anmäl dig via Eventbrite här. Fri entré