En kväll om förbluffande forskning och fantastiska förklaringar!

Detaljer
Datum
10.11.14
Tidpunkt
18.30
Beskrivning
Plats
Adress:

Om evenemanget

Zzombieochhjärnaombier, kvantbiologi, extrema hjärnor och kreativa psykoser – har Fri Tanke tappat greppet? Kom och undersök saken den 10 november. En kväll om förbluffande forskning och fantastiska förklaringar!

Datum: 10 november, Tid: 18.30-21.00, Plats: Hotell Rival, Mariatorget, Stockholm

BOKA BILJETT DIREKT HÄR ELLER LÄS MER HÄR!

Det kvantmekaniska livet

Kvantmekaniska principer är avgörande för många arters biologiska överlevnad – rödhakar använder sig av kvantmekanisk sammanflätning för att navigera under sin migration och för växter är kvantmekaniska principer betydande för att snabba på fotosyntesen.

Jim al-Khalili är en av en växande skara forskare som strävar efter att förstå hur bräckliga kvantmekaniska fenomen kan överleva i den frodiga biologiska världen. Han kommer i sitt föredrag att presentera detta spännande nya forskningsfält, och ge häpnadsväckande exempel på livets oanade dimensioner.

Ovanliga hjärnor

Ibland kan en minimal genetisk justering, en pytteliten skada eller en knappnålsstor mutation få häpnadsväckande konsekvenser.  Helen Thomson har ägnat år åt att söka upp världens mest ovanliga hjärnor, bland dem finns patienter som aldrig glömmer någonting, som tror att deras ben inte tillhör dem, som tror att de är döda, eller som känner andras smärta som om den vore deras egen. Thomson blandar historiska fall med modern vetenskap och teknologi för att undersöka hjärnans mest sällsynta åkommor.

Verklighetens zombier

Jakten på metoder för att ta kontrollen över andra människors kroppar och psyken har pågått i årtusenden. Den rymmer allt från den sövande honung som fällde Pompejus den stores armé till den haitiska vodouns speciella brygder. Nu har Frank Swain – mannen bakom Science Punk – anslutit sig till sökandet och hittat resultaten av verklighetens zombieforskning:

  • hemliga agenter som ger sina måltavlor zombifierande droger
  • parasiter som driver sina värdar att begå självmord eller byta kön
  • ett livselixir gömt i en målning från 1700-talet

Kreativitet och galenskap

Winston Churchill, Vincent van Gogh, August Strindberg, Ludwig Beethoven, Napoleon Bonaparte. Alla enastående personer i världshistorien. Och alla led de av samma sjukdom: Psykisk sjukdom.

Simon Kyaga ger äntligen svar på frågan Aristoteles ställde sig för mer än tvåtusen år sedan: Varför är det så att alla som blivit framstående inom filosofi, politik, poesi eller konst är melankoliker?

Dessutom! Rebecca Goldstein talar om vår tids slocknande upplysningskris och vikten av en renässans för upplysningstänkandet och Daniel Harding talar om sin syntes av sina passioner: musik, vetenskap och filosofi.