Fackscenen: Patrik Oksanen & Jenny Deschamps-Berger om »Ryska krigsskepp, dra åt helvete!«

Detaljer
Datum
23.02.23
Tidpunkt
19:00
Beskrivning
Boksamtal på Fackscenen
Plats
Adress: Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

80 kr

Om evenemanget

Fackscenen presenterar antologin Ryska krigssskepp – dra åt helvete om invasionen av Ukraina och frågan om försvarsvilja i Sverige och internationellt. Hur kan ett land som varit skonade från krig i 200 år, mobilisera sig? Redaktörer är Patrik Oksanen och Jenny Deschamps-Berger.

Den 24 februari 2022 utmärker redan ett dystert historiskt datum, morgonen då Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Det exempellösa motståndet var möjligt tack vare en stor försvarsvilja, kärnfullt formulerad av soldaterna på Ormön som samma morgon svarade aggressorn med de bevingade orden Ryska krigsskepp, dra åt helvete!

Det fanns en tid då Sveriges beredskap sades vara god, men det är länge sedan nu. Hur mobiliseras försvarsvilja i ett land som inte har varit i krig på 200 år? I denna antologi diskuterar en rad välrenommerade försvarsexperter och skribenter försvarsviljans karaktär och funktion. Hur kan den öka och på vilket sätt är den avgörande i försvaret av frihet, demokrati och suveränitet?

Redaktörer är Jenny Deschamps-Berger och Patrik Oksanen, bägge verksamma vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS) vid Försvarshögskolan.

Evenemanget arrangeras i samarbete med Fri tanke.

Fler medverkande:

Bi Puranen, docent i ekonomisk historia och Generalsekreterare vid World Values Survey.

Magnus Ranstorp, statsvetare och terrorexpert samt forskningsledare och docent vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet, på Försvarshögskolan.

Hanna Gunnarsson (V), ledamot i försvarsutskottet.

Moderator är Sharon Jåma, journalist och programledare.

Datum: 23 februari
Tid: 19:00 – 20:00
Plats: Hörsalen, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
Biljettpris: 80 kronor över 20 år

För frågor om tillgänglighet, se Kulturhusets hemsida.

Det här evenemanget genomförs med stöd av Kulturrådet.