Författarträff med Anna Schytt på NK Bokhandel

Detaljer
Datum
05.04.18
Tidpunkt
18:00
Beskrivning
Plats
Adress: NK Bokhandel, Stockholm

Om evenemanget

Träffa vetenskapsjournalisten och geologen Anna Schytt på NK Bokhandel den 5 april. Anna Schytt är aktuell med boken ”Med känsla för is” som handlar om Annas pappa Valter Schytt och hans fantastiska expedition till Antarktis.

Hösten 1949 gick Valter Schytt ombord på sälfångaren Norsel i Oslos hamn. Den var lastad med mat för flera år, två trähus, polarhundar, slädar, vetenskaplig utrustning, två flygplan och fjorton expeditionsmedlemmar, varav nio forskare. Han hade just fyllt 30 år och var nybliven filosofie licentiat i geografi. Han var ännu ogift. Expeditionen har beskrivits som den första i sitt slag till Antarktis: internationell, vetenskaplig och modern. Andra världskriget var över och nu hade Norge, Sverige och Storbritannien satt sina nationella intressen åt sidan för att samarbeta kring vetenskapliga frågeställningar på den okända kontinenten. Den överskuggande frågeställningen var: Kunde den uppvärmning som konstaterats på norra halvklotet också påvisas på södra halvklotet? I norr smälte glaciärerna kraftigt, var det en global trend eller inte?

Anna Schytt är geolog och vetenskapsjournalist. Sedan 2001 är hon chef på vetenskapsredaktionen på Sveriges Television, där hon varit exekutiv producent för Vetenskapens värld samt flera andra vetenskapsserier.