Författarträff med Nils Uddenberg om ”Skallmätaren”

Detaljer
Datum
13.04.19
Tidpunkt
14:00
Beskrivning
Författarsamtal
Plats
Adress: Akademibokhandeln Mäster Samuelsgata

Om evenemanget

Välkommen att lyssna till Nils Uddenberg som utifrån sin aktuella bok ”Skallmätaren” berättar om den kontroversiella forskaren Gustaf Retzius. Ingen föranmälan behövs.

En konservativ rasbiolog, en banbrytande anatom eller en liberal tidningsman som kämpade för arbetarnas rättigheter? Gustaf Retzius (1842-1919) är idag främst känd för sina skallmätningar, men var också en skicklig mikroskopist som presenterade sina iakttagelser i enastående vackra planschverk. Tillsammans med sin hustru, Anna Hierta-Retzius (1841-1924), en av Sveriges första kvinnosakskvinnor, stöttade han fackföreningar och engagerade sig för olika sociala projekt.

Anna och Gustaf Retzius var några av sin tids mest framgångsrika svenskar. De var förmögna och uppskattades både av liberala politiker och av internationellt tongivande forskare. Gustaf nominerades inte mindre än 23 gånger till Nobelpriset. Ändå slutade de sina liv som utstötta och hatade i just de kretsar som tidigare hyllat dem. Genom deras livsöden skildrar Nils Uddenberg tidsandan, kotterierna och vetenskapen i Sverige för drygt 100 år sedan.

Nils Uddenberg är docent i både psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning och tilldelades år 2000 professors namn. År 2003 vann han Augustpriset i fackboksklassen för sin biologihistoria Idéer om livet. Hans senaste arbete är en medicinhistoria i två band Lidande och läkedom (2015). Han har också publicerat den uppskattade kåseriboken Gubbe och katt(2012).

LÄS MER HÄR