Författarträff om samtiden och framtiden

Detaljer
Datum
06.11.19
Tidpunkt
17:30-18:30
Beskrivning
Författarsamtal
Plats
Adress: Akademibokhandeln Mäster Samuelsgata

Om evenemanget

Välkommen att lyssna till Martin Ingvar och Mats Alvesson som resonerar utifrån sina aktuella böcker ”Tänkandets maskineri” och ”Extra allt”. Föranmälan via knappen på hemsidan.

Tänkandets maskineri
För varje ny insikt i hjärnans funktion framstår den som mer och mer komplex. Men hjärnans komplexitet levererar också viktiga svar till annan forskning, den om artificiell intelligens. Nästan alla stora framgångar med AI under de senaste åren bygger på kunskaper från hjärnan: komplexiteten bär på banbrytande lösningar.Vad innebär det för mänsklig kognition om AI befriar oss från behovet att memorera ett telefonnummer, en vägbeskrivning eller en dikt?
Tänkandets maskineri går igenom forskningen och historien om hjärnan, samt de försök som gjorts för att efterlikna den att skapa en ”maskin”. Martin Ingvar sammanställer inte bara forskningsläget utan leder oss även vidare in i vad som kan vara den största omvälvningen i mänsklighetens historia.

Extra allt
Vi lever i en tid då att låta bra förhindrar organisationer att vara bra. Samtidigt är behovet av stöd och hjälp till synes oändligt. I rädslans kultur är allt fler offer – vilket anses motivera en stor apparat för att reglera och riskminimera tillvaron.

Vår tids människa och arbetsliv präglas av en märklig blandning av tjusiga ambitioner titelinflation, värdegrundsprat och polerade sociala medier-konton och rädsla för allt möjligt stress, krav och kränkningar. Allt oftare blir vad som lanseras som lösningar på problem i själva verket orsak till eller förstärkare av problem. Redan för 60 år sen kritiserades den jäsande administrationen i större organisationer när Northcote Parkinson formulerade ett flertal lagar som beskrev den byråkrati som styrde och sysselsatte oss på arbetsplatsen. Går det att göra någonting åt det här?

Mats Alvesson, organisationsforskare vid Lunds Universitet, menar att vi inte bara lyder lagarna, vi upprätthåller dem. I Extra allt formulerar han nya lagar för vår tid som uppmuntrar till självständigt tänkande, och kanske till och med, att våga tänka om.