Frisk utan fusk – hälsa på vetenskaplig väg

Detaljer
Datum
26.11.19
Tidpunkt
18:30
Beskrivning
Hälsokväll
Plats
Adress: Scalateatern, Stockholm

Om evenemanget

Hur håller vi oss friska och hälsosamma genom livet? Råden om hur vi bör äta, träna och tänka är många och motsägelsefulla. Vilka stämmer egentligen? 

Välkomna till en helkväll om hälsa genom hela livet. Det går inte att fuska sig frisk.

Mat och träning är lika mycket en källa till glädje som till ångest i vårt moderna samhälle. Råden om hur vi ska leva är lika många som de självutnämnda experterna. Hälsa är en religion för 2000-talet. Vi har samlat fem personer som arbetar med hela kroppens hälsa under livets alla faser för att dela med sig av forskningen kring vad vi faktiskt kan göra för att leva gott och hälsosamt. 

Vad är egentligen nyttigt, vad är onödigt och vad är rent av farligt bland populära hälsoråd? Och vad säger vetenskapen om hur vi kan leva hälsosamma liv? Till vår hjälp för att navigera bland hälsomyter har vi Maria Ahlsén och Jessica Norrbom, båda disputerade i medicin. Tillsammans har de bland annat skrivit böckerna Frisk utan fusk – vetenskapliga svar på hälsomyter och Frisk utan flum – en vetenskaplig väg till bättre hälsa.

Kroppen är fantastisk – och föränderlig. Puberteten, familjebildning, klimakteriet. Katarina Woxnerud är leg. naprapat och ger nya perspektiv och sprider ljus över vad som händer i kroppen – både mentalt och fysiskt – när kroppen går in i en ny fas. 

Hälsa är inte bara mat och rörelse. Vårt inre liv är också en del av ett friskt liv. Kan vi tänka oss sjuka? Och tvärtom, hur kan vi öva oss i att genom tankarna må bättre? Åsa Nilsonne är professor i psykiatri och den som introducerade mindfulness i Sverige. Hör henne berätta om varför medveten närvaro fungerar och hur du kan applicera metoden i ditt liv. 

En graviditet beskrivs ofta som det ”mest naturliga” vi kan gå igenom. Men den kommer med stora risker. Ibland uppstår komplikationer direkt, ibland först senare i livet. Hur kan vi stärka kroppen genom livet? Mia Fernando, fysioterapeut och aktuell med böckerna Mammaroll och snippkontroll och Kejsarfödsel, berättar om varför knipövningar fortfarande fungerar! 

Martina Stenström är förlagschef på Fri Tanke och kvällens moderator.

För musiken står Christopher Wollter, skådespelare och musikalartist, ständigt aktuell med sina tolkningar av Jacques Brels låtskatt. 

Datum: 26 november 2019

Tid: 18:30-20:30. 

Plats: Scalateatern, Stockholm

Biljettpris: Ordinarie 150 kr

Köp biljett här: https://www.scalateatern.se/forestallning/frisk-utan-fusk/

Frågor, kontakta Martina Stenström på Fri Tanke.

E-post: martina.stenstrom@fritanke.se, telefon: 073-503 12 27