Inspirationslunch: Vilken typ är du?

Detaljer
Datum
24.10.19
Tidpunkt
12:00
Beskrivning
Inspirationslunch
Plats
Adress: Akademibokhandeln Mäster Samuelsgata

Om evenemanget

Personlighetstester med olika färger och bokstavskombinationer är populära. Men hur sanna är de? Myers-Briggs är ett välanvänt test som här ifrågasätts. Välkommen att lyssna till Merve Emre som berättar, på engelska. Föranmälan via hemsidan. Lunch, rabatt och nya insikter för enbart 150 kr.

Myers-Briggs testet är det mest populära personlighetstestet i världen och har under de senaste 50 åren förvandlats till en mångmiljonindustri. Hur kunde Myers-Briggs, en hemsnickrad flervalsenkät, infiltrera våra arbetsplatser, relationer, internet och liv? Testet togs fram på 1920-talet av en mor och dotter, Katherine Briggs och Isabel Briggs Myers. De var hängivna hemmafruar, författare och amatör-psykoanalytiker, som ville tillgängliggöra Carl Jungs doktrin för allmänheten. Men trots att testet aldrig gått att validera vetenskapligt fick det genom några av 1900-talets främsta kreativa tänkare, i rökfyllda styrelserum i New York till Berkeley i Kalifornien, spridning över hela världen.

Testet går idag att hitta på allt från börsföretag och politiska lobbyorganisationer till grundskolor och hälsoretreats. Språket i personlighetstestet – extrovert och introvert, avläsande och intuitiv, tänkande och kännande, dömande och förstående, har inspirerat tv-serier, dejtingplattformar, och karaktärsquiz.

Vilken typ är du? granskar personlighetstestet som blev en kulturell ikon. Under resans gång kommer, inget mindre än jagets definition att undersökas, ett försök att greppa, kategorisera och kvantifiera våra personligheter. Boken kommer, likt testet som den granskar, överväga en tidlös fråga: Vad är det som gör dig, till dig?

Merve Emre är biträdande professor i engelska vid universitetet i Oxford. Hon har också skrivit populärvetenskapliga böcker och essäer, bland annat i New York Times Magazine, Harpers Magazine och The Atlantic.