Jakten på förnuftet: Så skapar vi en bättre värld

Detaljer
Datum
19.11.19
Tidpunkt
18:00
Beskrivning
Pi-Symposium: Jakten på förnuftet
Plats
Adress: Lilla Cirkus

Om evenemanget

Se Steven Pinker och Rebecca Goldstein – “världens mest intellektuella par” – mötas på scen i ett samtal om det mänskliga förnuftet och vår strävan för att skapa en bättre värld.

Vi lever i en värld där fakta ifrågasätts utifrån vem som säger något snarare än vad som sägs och forskare avfärdas som eliter utan förankring i verkligheten. Förnuft och logiskt tänkande är under attack från konspirationsteoretiker, religiösa fundamentalister och auktoritära populister. Har kritikerna rätt? Är förnuftet orsaken till våra problem?

Var det inte förnuftet som gav oss medel att långsamt bryta ner planeten, att skapa massförstörelsevapen och rättfärdiga systematiskt dödande av människor? Ny forskning inom kognition och psykologi visar att vi är långt ifrån rationella maskiner och att förnuftet framförallt syftar till att övertyga andra om det vi redan vet och bekräfta vår magkänsla.

Fri Tanke och Kungl. Vetenskapsakademien är stolta att presentera ett Pi-symposium med psykologiprofessorn Steven Pinker och filosofiprofessorn Rebecca Goldstein. Under en kväll kommer de argumentera för varför människans tilltro till förnuftet och vetenskapen leder till en bättre värld.

Steven Pinker visar i sin senaste bok Upplysning Nu! att förnuftet är grunden till det välstånd vi ser i världen idag. Pinker presenterar en positiv utveckling på global nivå inom områden som sträcker sig från folkhälsa, våldsanvändning och utbildning med hjälp av statistik. Vad vi behöver är mer, inte mindre, tillit till förnuftet.

Rebecca Goldstein är aktuell med boken Spinoza och jag, en biografi om Baruch Spinoza, som ibland kallas den första sekulära filosofen och en av upplysningens tidiga tänkare. Goldstein menar att vetenskapen är vårt bästa svar men att det krävs filosofiska argument för att visa det. 

Kvällens samtal introduceras av Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi och preses Kungl. Vetenskapsakademien, och modereras av Christer Sturmark, VD och bokförläggare på Fri Tanke.

Jazzsångerskan Isabella Lundgren står för musiken under kvällen.

Datum: 19 november 2019

Tid: 18.00-21:00. Signering efteråt. 

Plats: Lilla Cirkus, Stockholm

Pris: 300 kronor

Köp biljett här

Frågor, kontakta Martina Stenström, Fri Tanke.

E-post: martina.stenstrom@fritanke.se

Telefon: 073-503 12 27

OM PI

Pi-symposium är ett samarbete mellan Fri Tanke och Kungl. Vetenskapsakademien. Samtalsserien speglar vetenskapens frontlinjer och syftar till att öka kunskapen om verkligheten och oss själva. “Pi” står för det matematiska tecknet π.