Journalistik i demokratins tjänst – om kampen mot desinformation och konspirationsteorier

Detaljer
Datum
19.10.23
Tidpunkt
19
Beskrivning
Samtal
Plats
Adress: Göteborgs Stadsteater

150:-

Om evenemanget

Vi lever i en orolig tid med ett pågående krig i Europa och politiska rörelser över hela världen som ifrågasätter den liberala demokratins fundament. Det senaste årets rasande utveckling av AI pekar mot en digital framtid där text och bilder  omöjligen kan verifieras. Vad krävs för att rädda kunskapen och demokratin från dess fiender?

Behovet av äkta nyheter och kunskap om samhället har kanske aldrig varit större än idag, men kriget om sanningen som pågår på nätet är inte avgjort. Bellingcat är en nederländsk grupp grävande journalister, ledd av Eliot Higgins, som gjort banbrytande insatser inom journalistiken för att bekämpa desinformation. Bellingcat är årets mottagare av WIN WIN Gothenburg Sustainability Award för sin kamp mot antidemokratiska krafter.

Årets WIN WIN Youth Award tilldelas Abby Richard som genom sin ”The conspiracy chart” bidragit till att med humor och pedagogik upplysa allmänheten om felaktigheten hos många konspirationsteorier  på sociala medier. 

 

Pristagarnas arbete uppmärksammas med en helkväll på Stadsteatern. Temat är desinformation och vad vi kan göra för att motverka den. Med på scen för att diskutera pristagarnas arbete är filosofen och akademiledamoten Åsa Wikforss, aktuell med boken Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid, samt Göteborgs-Postens chefredaktör Christofer Ahlqvist. Samtalet leds av Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke. För musiken står ensemblen från Stadsteaterns uppsättning ”Monica Z” som spelar valda delar av Monica Zetterlunds reportoar.

 

Datum: 19 oktober 2023

Tid: 19:00

Plats: Göteborgs Stadsteater

Anmälan: Biljetterna kostar 150 kr