Klubb Apollo: Att vara eller inte vara en vara, det är frågan

Detaljer
Datum
04.09.23
Tidpunkt
19.00
Beskrivning
Samtal och musik på Fasching
Plats
Adress: Fasching, Kungsgatan 63, Stockholm

250/200:-

Om evenemanget

“It is no longer enough to automate information flows about us; the goal now is to automate us.”

– Shoshanna Zuboff, The age of surveillance capitalism (2019)

“De fem fruktansvärda” kallas ibland teknikjättarna Amazon, Apple, Alphabet (som äger Google), Microsoft och Meta (som äger Facebook). Sedan internet introducerades för privatpersoner har de tagit allt större kontroll över våra liv och jämförs rättmätigt med nödvändig infrastruktur och ibland även stater. Teknikjättarna formar tekniken och tekniken formar oss.

Tjänsterna är till stor del gratis, men de digitala företagen ägnar sig inte åt filantropi. Om en tjänst är gratis kan vi utgå från att det är vår information som utgör valutan på en välregisserad annonsmarknad. Karl Marx koncept “kommodifiering”, där bland annat människan blir varan, har fått en potent partner i nätjättarna.

Harvardprofessorn Shoshanna Zuboff har myntat begreppet “övervakningskapitalism” och beskrivit företagen som samtida siare om framtiden. Men till skillnad från tidigare orakel skapar de också den framtid de prognostiserar.

Internets och digitaliseringens baksida har visats i allt från vår sårbarhet för attacker på nätverken till informationspåverkan. Skandalen med Cambridge Analytica, de ryska påverkansförsöken på det amerikanska valet 2016 och konspirationsteorier under coronapandemin är exempel på desinformation som fått ödesdigra konsekvenser.

I höstens nypremiär för Klubb Apollo möts publicisten Karin Pettersson och filosofen Henrik Kugelberg i ett samtal om den digitala ekonomin och övervakningskapitalismen. Kan vi checka ut?

 

Medverkande:

Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet

Henrik Kugelberg, forskare i politisk filosofi och moralfilosofi vid Stanford Universitet

För musiken står gitarristen Johan Lindström.

 

Kvällen presenteras av Isabella Lundgren, musiker, och Martina Stenström, förlagschef Fri Tanke. Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke, modererar samtalet.

 

Datum: 4 september

Tid: 19:00-21:00 (ca)

Plats: Fasching, Kungsgatan 63, Stockholm

Biljettpris: 250 kr ordinarie, 200 kr ståplats

 

Om Klubb Apollo

Klubb Apollo är en idésalong där musiker och tänkare möts för att utforska vår tids stora frågor. Namnet kommer från den grekiska mytologins Apollo: solguden som var beskyddare av musiken, vetenskapen och sanningen. Bakom klubben står musikern Isabella Lundgren och förlaget Fri Tanke. Under tre kvällar våren 2023 kommer vi utforska framstegets baksida. Är all teknologisk, social och kulturell utveckling av godo? Hur väger vi de negativa konsekvenserna mot de positiva? Är de ens möjliga att särskilja?

 

Hösten 2023

4 september: Karin Pettersson & Henrik Kugelberg – “Att vara eller inte vara en vara, det är frågan”

Musik: Johan Lindström

3 oktober: Anders Burman & Anna Victoria Hallberg – ”Kunskap är makt – medborgerlig bildning för 2000-talet”

Musik: Karin Hammar

31 oktober: TBA

Musik: Britta Virves

28 november: TBA

Musik: Frida Öhrn