INSTÄLLT Klubb Apollo: Postmodernismens arv – bra eller dåligt?

Detaljer
Datum
09.06.20
Tidpunkt
19
Beskrivning
Klubb Apollo
Plats
Adress: Fasching

Om evenemanget

”Det verkliga är inte bara det som kan reproduceras, utan det som redan har reproducerats, det hyperverkliga.”

Jean Baudrillard, ur Simulations

Allt är relativt! Den intellektuella strömning som kallas postmodernismen slog igenom under 1970-talet som en kritik mot modernismen. Upplysningens tro på människan som rationell och den vetenskapliga metoden som ett sätt att nå kunskap om världen ifrågasattes, universella berättelser fick lämna plats för det fragmentariska och subjektiva narrativet. Förnuftet ersattes av känslan. 

Om sanningen och kunskapen är subjektiv och situationsberoende, vad kan vi egentligen veta då? Kritiker har skyllt allt ifrån skolans misslyckande, framväxten av fejknyheter och alternativa fakta, kulturrelativism och framgångarna för den auktoritära populismen på postmodernismen. 

Men postmodernismen har också öppnat för en maktkritik som gett upphov till forskningsfält som genus och en genomlysning av minoriteters rättigheter. Vilka insikter bör vi ta fasta på i postmodernismen?

Välkommen till säsongsavslutningen för Klubb Apollo. Filosofen Åsa Wikforss och författaren Torbjörn Elensky möts i ett samtal om postmodernismens arv – är det bra eller dåligt? Och var står vi idag? Kvällen tonsätts av sångerskan Frida Öhrn. 

 

Medverkande:

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms Universitet

Torbjörn Elensky, författare och fri debattör

Den musikaliska underhållningen står sångerskan Frida Öhrn för.

Kvällen presenteras av Isabella Lundgren, musiker, och Martina Stenström, förlagschef Fri Tanke

Christer Sturmark, bokförläggare Fri Tanke, modererar samtalet

 

Datum: 9 juni

Tid: 19:00-21:00 (ca)

Plats: Fasching, Kungsgatan 63

Biljettpris: 250 kr ordinarie, 200 kr studenter 

Köp biljett

 

Om Klubb Apollo

Klubb Apollo är en idésalong där musiker och tänkare möts för att utforska vår tids stora frågor. Namnet kommer från den grekiska mytologins Apollo: solguden som var beskyddare av musiken, vetenskapen och sanningen. 

Bakom klubben står musikern Isabella Lundgren och vetenskapsförlaget Fri Tanke.

Under fyra kvällar våren 2020 kommer vi utforska filosofiska konfliktlinjer och hur de återspeglas i vår tids stora frågor.