Klubb Apollo: Tillbaka till naturen

Detaljer
Datum
28.11.23
Tidpunkt
19-20
Beskrivning
Samtal och musik på Fasching
Plats
Adress: Fasching, Stockholm

250:- ordinarie, 200:- ståplats

Om evenemanget

“We can never have enough of nature. Live in each season as it passes; breathe the air, drink the drink, taste the fruit, and resign yourself to the influence of the earth. However mean your life is, meet it and live it; do not shun it and call it hard names. It is not so bad as you are.”

Henry David Thoreau, Walden (1854)

Vi lever i människans tidsålder, antropocen. Vår eviga kamp att tukta naturen har förändrat stora delar av jorden till oigenkännlighet. Med modern teknologi och vetenskapliga framsteg har vi på många sätt frigjort oss från naturen. Men det är bräckligt. Vi kan fortfarande inte skydda oss mot kraftigt väder, jordbävningar och stigande temperaturer.

All förändring är dock inte försämring. Vi har förädlat vår omgivning, vissa miljöer kräver omvårdnad för att frodas.

Vandringen bort från naturen mot kulturen har följts av en återvandring. Från upplysningskritiken formulerad av Rousseau, via Thoreaus civilisationskritik i Walden till dagens uppsving för fjällvandring och fenomen som “skogsbad” och “jordning”.

Tillgången till naturen har samtidigt blivit en klassfråga. Allemansrätten är inte för alla. Svenska turistföreningen och SCB har i rapporter visat att det främst är medelklassen som tar sig ut i naturen. Om vi har fjärmat oss från naturen, så vet många inte hur de ska närma sig den.

Behöver vi naturen idag? Föregår naturen kulturen eller tvärtom? Är det en politisk fråga?

Välkomna till höstens sista Klubb Apollo. Författaren Aase Berg möter journalisten PM Nilsson i ett samtal om människans relation till naturen.

 

Medverkande:

Aase Berg, författare och kritiker
Fredrik Sjöberg, författare, översättare och biolog hoppar in istället för PM Nilsson

För musiken står Amanda Ginsburg och Andy Fite.

Kvällen presenteras av Isabella Lundgren, musiker, och Martina Stenström, förlagschef Fri Tanke

Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke, modererar samtalet.

 

Datum: 28 november
Tid: 19:00-21:00 (ca)
Plats: Fasching, Kungsgatan 63, Stockholm

Biljettpris: 250 kr ordinarie, 200 kr ståplats

 

Om Klubb Apollo

Klubb Apollo är en idésalong där musiker och tänkare möts för att utforska vår tids stora frågor. Namnet kommer från den grekiska mytologins Apollo: solguden som var beskyddare av musiken, vetenskapen och sanningen.

Bakom klubben står musikern Isabella Lundgren och förlaget Fri Tanke.

Under tre kvällar våren 2023 kommer vi utforska framstegets baksida. Är all teknologisk, social och kulturell utveckling av godo? Hur väger vi de negativa konsekvenserna mot de positiva? Är de ens möjliga att särskilja?