Krig eller fred – är ett annat Ryssland möjligt?

Detaljer
Datum
29.08.23
Tidpunkt
18-20.30
Beskrivning
Michail Sjisjkin på Sverigebesök, aktuell med Krig eller fred
Plats
Adress: Musikaliska Kvarteret Stockholm

200:- + service

Om evenemanget

Välkommen till en kväll på Musikaliska om Ryssland och väst. Hur ser Rysslands förhållande till väst och västerländska värderingar ut? Är det möjligt att särskilja den ryska kulturen och folket från politiken? Är ett annat Ryssland möjligt? Vilka vägar finns till fred i Europa?

Vi är stolta att välkomna kvällens huvudtalare Michail Sjisjkin, rysk författare och essäist aktuell med Krig eller fred: Ryssland och väst – ett närmande. Med på scenen har vi också Axel Burénius, författare aktuell med essän Persona om den belarusiska nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs författarskap, Bengt Jangfelt, författare som bl a skrivit essän Vi och dom om den ryska idén, och Ulrika Knutson, journalist och författare. Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke leder samtalet.

För musiken står pianisten Joel Lyssarides.

Dörrar: 17.00
Tid: 18.00–20.30
Biljetter: 200 kr + service (går också att köpa på plats)
Lokal: Stora scen, Musikaliska Kvarteret Stockholm

Det här evenemanget genomförs med stöd av Kulturrådet.

För frågor om tillgänglighet, se Musikaliskas hemsida.

Kvällens samtal kommer att hållas på engelska.
____________________________________________________________________________

När Putin invaderade Ukraina i februari 2022 svarade västvärlden med förvåning och bestörtning. Europa var återigen i krig. Varför valde Ryssland att bryta freden?

Som en rebus insvept i ett mysterium inne i en gåta beskrev Winston Churchill en gång Ryssland. Michail Sjisjkin, en av Rysslands främsta författare och en flitig kritiker av Putins regim, argumenterar att så inte är fallet: Vi vet bara inte tillräckligt om landet.

Sjisjkin söker rötterna till Rysslands problem i landets tusenåriga förflutna och ser hur det ryska folket genom historien underkastats det mongoliska, tsariska, kommunistiska och putinska väldet efter vartannat. Den historiska utvecklingen har format två separata ryska folk: de förbittrade och desillusionerade respektive de som omfamnar europeiska värderingar och försöker stå upp mot förtrycket.

Lögnerna genomsyrar det ryska samhället. Pusjkins och Tolstojs språk har blivit lögnarnas och krigshetsarnas språk. Två försök att införa en demokratisk samhällsordning har båda gått samma väg till mötes. Är det möjligt att bryta Rysslands autokratiska historia?