Kulturkrockar och klarspråk – ett samtal om integration

Detaljer
Datum
23.10.23
Tidpunkt
17:30 - 18:30
Beskrivning
Samtal
Plats
Adress: Mötesplats Mariatorget

100:-

Om evenemanget

Sverige har gått från ett homogent folkhem till ett mångkulturellt land. Svenskarna har blivit fler och så även språken som talas. I delar av landet är svenska inte längre majoritetsspråk och andra generationens invandrare lär sig inte att behärska språket fullt ut. Vad får det för konsekvenser i ett samhälle där språket inte delas av alla? Är det viktigt att alla pratar svenska? Finns det något det svenska samhället kan bli bättre på när det kommer till att lära ut svenska?

Att lära sig ett nytt språk och bli en del av en ny kultur tar tid och kraft. För somliga är det en lustfylld dans, för andra en livslång kamp. I boken Kameleonter och kosmopoliter undersöker språkvetaren Fanny Forsberg Lundell språkinlärning och hur man blir en deltagare i en ny kultur.

Välkommen till ett samtal om språkinlärning, integration och kulturkrockar. Vad är det som möjliggör språkinlärning? Är lagstiftning vägen framåt eller är det civilsamhället som behöver aktiveras? 

 

Medverkande:

Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Stockholms universitet med särskild inriktning på andraspråksinlärning och författare till boken Kameleonter och kosmopoliter.

Nyamko Sabuni, fd partiledare för Liberalerna och integrationsminister under regeringen Reinfeldt 2006–2010

Vesna Prekopic, journalist och fd gymnasielärare och rektor, författare till boken Brottsplats: Skolan

 

Samtalet leds av Christer Sturmark, bokförläggare och VD Fri Tanke