Lansering: Polarforskaren som strandade i Kina

Detaljer
Datum
08.09.18
Tidpunkt
14:00-16:00
Beskrivning
Plats
Adress: Östasiatiska museet, Tyghusplan, Stockholm

Om evenemanget

Polarforskaren som strandade i Kina är berättelsen om hur Sverige och en grupp fältforskare med Andersson i spetsen kom att tävla i en av de mest rafflande men okända kapplöpningarna i vetenskapshistorien.

1914, i en tid präglad av nyfikenhet och upptäckarglädje men också av världskrig, stormaktsintriger och inrikespolitisk dramatik, inleddes jakten om att lösa dåtidens stora gåtor om Kinas naturhistoria och arkeologi. På kort tid gjordes revolutionerande fynd av dinosaurier, spår av förmänniskor, primitiva stenverktyg och målade lerkrukor från en förhistoria som ingen hört talas om i Kina förut.

Vad var det egentligen som de letade efter? Hur kom det sig att svenskar deltog i den vetenskapliga moderniseringen av Kina och varför ville den kinesiska regeringen samarbeta med just dem?

Sinologen och vetenskapshistorikern Jan Romgard berättar i Polarforskaren som strandade i Kina om ett av Sveriges första, och största, vetenskapliga samarbeten med ett land utanför Europa.

Välkomna att fira lanseringen med oss! Johan Gunnar Anderssons arkeologiska fynd utgjorde startskottet för Östasiatiska museet som etablerades i Stockholm 1963. Jan Romgard håller en föreläsning om “Kina-Gunnar”. Vi bjuder på förfriskningar och tilltugg.

Lanseringen arrangeras av Fri Tanke i samarbete med Östasiatiska museets vänner och ABF.

Boken finns att köpa till lanseringspris på plats.

Datum: 8 september 2018

Tid: 14.00-16:00. Samtalet börjar kl 14:00

Plats: Östasiatiska museet, Tyghusplan, Stockholm

Anmälan: Anmäl dig via Eventbrite här. Fri entré