Medvetandets mysterium och tänkande maskiner

Detaljer
Datum
13.11.17
Tidpunkt
18.00
Beskrivning
Pi-Symposium med Nick Bostrom och Daniel Dennett
Plats
Adress: Cirkus, Skandiascenen

Om evenemanget

Fri Tanke och Kungl. Vetenskapsakademien presenterar

Pi-Symposium med Nick Bostrom och Daniel Dennett

Med gästframträdande av Jose Gonzalez

      Välkommen till en omvälvande och nervkittlande kväll om medvetandets natur och möjligheterna och hoten med Artificiell Intelligens (AI). Möt två av samtidens mest briljanta tänkare, Nick Bostrom och Daniel Dennett.

Artificiell intelligens (AI) utvecklas snabbt. Från SIRI till självkörande bilar, det som en gång var science fiction är idag en realitet. I skönlitteraturen beskrivs ofta AI som robotar med mänskliga egenskaper men i verkligheten kan AI omfatta allt från Googles sökalgoritmer till vapen med olika grader av beslutsautonomi.

Idag är datorer bättre än världsmästaren på att spela schack, men dessa schackdatorer kan å andra sidan inte göra något annat. Därför arbetar många forskare med att försöka hitta metoder för att skapa Artificiell Generell Intelligens (AGI). En sådan superintelligens skulle på sikt kunna överträffa människor i nästan varje kognitiv uppgift och skulle i teorin kunna hjälpa oss att utrota krig, sjukdom och fattigdom.

Möjligheten är stor att vi står på tröskeln till den största vetenskapliga händelsen i mänsklighetens historia. Men många har också uttryckt oro för att det också kan vara den sista händelsen, om vi inte lär oss att anpassa sådana artificiella intelligenser till våra egna.

Men skulle en superintelligens ha alla de kognitiva egenskaper som kännetecknar en människa? Skulle den kunna utveckla ett medvetande som liknar vårt? Vi vet ännu inte riktigt hur fysiska fenomen, som biokemiska och elektriska processer, kan skapa sensationer och erfarenheter, känslor och kreativitet.

Vår förståelse av hjärnans anatomi och funktion har aldrig varit bättre än nu, ändå förblir frågan om hur vårt medvetande och vår förmåga till självreflektion en gåta.

Nick Bostrom är professor i filosofi vid universitetet i Oxford, där han också leder The Future of Humanity Institute. 2009 var Bostrom med på den amerikanska tidskriften Foreign Policys lista över de 100 tänkare vars idéer hade format världen och motiveringen löd: ”för att han inte accepterar några gränser för människans möjligheter”. Samma år vann han även the Eugene R. Gannon Award.

Daniel Dennett är professor i filosofi. Dennett är föreståndare för the Center for Cognitive Studies vid Tuft University. Dennett är författare till ett flertal böcker om evolution och medvetandet.

José González är molekylärbiologen som blev världsartist. Han turnerar över hela världen och har skrivit musik till tv-serier och filmer. Han är aktiv i effektiv altruism-rörelsen och en stark förespråkare för vetenskap och filosofisk reflektion.

 

Köp din biljett här!