Pi-Symposium: Om framtiden

Detaljer
Datum
26.03.19
Tidpunkt
18:00
Beskrivning
Kväll om framtiden
Plats
Adress: Scalateatern

Om evenemanget

Välkomna på en helkväll om människans livsförutsättningar i framtiden. Vad kan vi egentligen säga om framtiden?

Mänskligheten har nått ett kritiskt ögonblick i historien. Vi har gått in i en ny geologisk tidsålder, antropocen, och härskar idag över en hel planets resurser och invånare. Vad kommer härnäst i människans historieskrivning?

Fri Tanke och Kungl. Vetenskapsakademien är stolta att presentera vårens Pi-Symposium om framtiden med Astronomer Royal Martin Rees, astronauten Christer Fuglesanghistorikern David Christian och teknikhistorikern Nina Wormbs.

Köp biljett HÄR 

Våra existensvillkor förändras i snabb takt. Klimatförändringar, robotteknik, artificiell intelligens och rymdkolonialisering öppnar upp för både praktiska och etiska utmaningar. Trots alla svåra beslut vi står inför är vår inställning till framtiden kortsiktig, debatterna polariserade, retoriken alarmerande och pessimistisk. Mänsklighetens framtid är beroende av hur vi planerar för morgondagen.

Astrofysikern och kosmologen Martin Rees belyser i sin senaste bok Om framtiden de existentiella risker vi står inför – och vad vi kan göra åt dem.

För att kunna möta riskerna behöver mänskligheten enas. Är det möjligt? Historikern David Christian gör ett försök genom forskningsfältet big history, som skriver hela planetens historia. Han menar att vi genom att titta bakåt bättre kan förstå samtiden och, med det som utgångspunkt, bättre planera inför kommande utmaningar.

Om vi tänker utanför vår egen planets gränser, vilka möjligheter finns då? Christer Fuglesang är Sveriges första och hittills enda astronaut som idag arbetar med utveckling av rymdforskning.

Hur målas framtidsbilder upp med hjälp teknikutvecklingen? Nina Wormbs är universitetslektor och docent i teknik- och vetenskapshistoria vid KTH som forskar om vad människor tror och tänker om teknik och teknisk förändring.

Se dem mötas på scen under en helkväll som utforskar framtiden.

Datum: 26 mars 2019

Tid: 18:00-20:30. Signering efteråt.

Plats: Scalateatern, Stockholm

Köp biljett HÄR 

Frågor, kontakta Martina Stenström på Fri Tanke.

E-post: martina.stenstrom@fritanke.se, telefon: 073-503 12 27

OM PI

Pi-symposium är ett samarbete mellan Fri Tanke och Kungl. Vetenskapsakademien. Samtalsserien speglar vetenskapens frontlinjer och syftar till att öka kunskapen om verkligheten och oss själva. “Pi” står för det matematiska tecknet π.