Pi-dagen: Kommer vi se fler revolutioner inom vetenskapen?

Detaljer
Datum
14.03.23
Tidpunkt
19
Beskrivning
Pi-Dagen på Scalateatern
Plats
Adress: Scalateaterns källare, Wallingatan 32, Stockholm

140

Om evenemanget

Det finns kunskap och idéer som omkullkastar tidigare föreställningar om världen och människan. Vetenskapliga paradigmskiften, från Galileos omdaning av astronomin, Einsteins formulering av den allmänna relativitetsteorin eller 1900-talets nya kvantfysik har tvingat oss att omvärdera tidigare försanthållanden och öppnat upp för nya frågeställningar och dörrar till vidare kunskap. Idag sker en rasande utveckling inom de flesta forskningsfält, men finns det något som skulle kunna bli revolutionärt?

I en nyligen publicerad studie i tidskriften Nature hävdas att den vetenskapliga utvecklingen avstannat. Det görs inga banbrytande upptäckter utan det mesta bygger vidare på eller reproducerar vad vi redan vet. Fysikern Ulf Danielsson har argumenterat för att själva forskningens infrastruktur är felkonstruerad. Karriärvägarna är begränsade och bygger på att göra mer av samma. Samtidigt pågår en diskussion om akademisk frihet och möjligheten att forska på frågor som skaver socialt och kulturellt. 

Har vi sett den sista vetenskapliga revolutionen? Om inte, vad skulle ett möjligt nytt paradigm kunna vara? Hur ser förutsättningarna ut för en ny vetenskaplig revolution, både inom akademin och i samhället?

Välkomna att fira pi-dagen och Einsteins födelsedag med oss! Vi har bjudit in en illuster panel för att reflektera över kunskapens framtid. För musiken står pianisten Martin Al-Khalili.

Samtalet arrangeras i samarbete med Sveriges Unga Akademi.

 

Medverkande:

Anna Victoria Hallberg, doktor i litteraturvetenskap, avdelningsföreståndare filosofi och Centrum för praktisk kunskap vid Södertörns högskola

Christian Ohm, forskare inom experimentell partikelfysik vid Kungliga Tekniska högskolan och ledamot av Sveriges Unga Akademi

Torbjörn Elensky, författare och skribent, aktuell med boken Absolut text

Samtalet leds av Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke.

 

Datum: 14 mars

Tid: Kl 19.00

Plats: Scalateaterns källare, Wallingatan 32, Stockholm

Pris: 140 kr

Köp biljett här.

Frågor, kontakta Martina Stenström, Fri Tanke.

E-post: martina.stenstrom@fritanke.se

Telefon: 073-503 12 27

 

För frågor om tillgänglighet, se Scalateaterns webbplats.

 

Evenemanget anordnas med stöd av kulturrådet.