Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Pi-samtal: Ägnar sig forskare åt meningslös vetenskap?

År 1996 briserade en skandal inom forskarvärlden. Alan Sokal, professor i fysik, skickade in en nonsensartikel till tidskriften Social Text för att visa hur postmodernismen slagit rot i vetenskapen och urholkat både sanning och relevans. Nästan tjugo år senare avslöjade en grupp forskare vid MIT att de 2003 utvecklat ett program, SCIgen, som tog fram datorgenerade forskningsrapporter – 120 artiklar hade då publicerats med hjälp av programmet i ansedda tidskrifter över hela det akademiska spektrat.

Bibliometri kallas den kvantitativa mätningen av antalet citeringar forskare får i tidskrifter och rapporter. Det ligger till grund för fördelningen av forskningsmedel. Röster har höjts inom akademin för att det skapar en felaktig incitamentsstruktur, där “förpappring” och kvantitet i artikelproduktion premieras till förmån för relevant forskning och undervisning.

Vi har ett debattklimat där fakta och vedertagen kunskap ifrågasätts på oklara grunder, sakinnehållet behöver inte vara felaktigt för att resultatet ska avfärdas. Varför bör vi lita på forskningen? Ägnar sig forskare åt meningslös vetenskap?

Datum: 7 november
Tid: 17:30–18:30
Plats: Kulturhuset Stadsteatern
Anmälan: Biljetterna kostar 60 kr ordinarie, 40 kr student/pensionär och finns här: https://kulturhusetstadsteatern.se/ForumDebatt/Evenemang/2019/Pi-samtal-Agnar-sig-forskare-at-meningslos-forskning/

Medverkande:

Mats Alvesson, professor i företagsekonomi vid Lunds Universitet

Anna Dreber Almenberg, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan

Göran K Hansson, professor i experimentell kardiovaskulär forskning vid Karolinska Institutet och ständig sekreterare för Kungl. Vetenskapsakademien

Samtalet leds av Christer Sturmark, VD och bokförläggare vid Fri Tanke.

Relaterade böcker

Publicerad 2019

Extra allt

Alvesson, Mats
207 kr
KÖP
Publicerad 2019

Dumhetsparadoxen (pocket)

Spicer, André, Alvesson, Mats
54 kr
KÖP
Publicerad 2018

Dumhetsparadoxen

Spicer, André, Alvesson, Mats
278 kr
KÖP

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...