Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

INSTÄLLT Pi-samtal: Finns skönhet?

Finns skönhet, egentligen? Sedan Charles Darwin presenterade evolutionsteorin och idén om det naturliga urvalet har biologer försökt förklara fenomen i naturen som är till synes opraktiska och ibland utgör ett direkt hinder för en arts överlevnad. Darwin menade att han ”blev sjuk” vid åsynen av påfågelns påkostade stjärtfjäder och formulerade därför en kompletterande teori om det sexuella urvalet. Han menade att skönhet existerar i sin egen rätt och endast vädjar till vårt (och andra arters) estetiska sinne. 

Ny forskning visar att det sexuella och naturliga urvalet kan samspela på ett intrikat vis och att upplevelser av skönhet inte bara existerar inom arter utan även mellan dem. En studie vid Stockholms universitet har visat att höns som tränas på att reagera på människoansikten föredrar ansikten som även människor finner vackra. 

Existerar det objektiv skönhet i naturen och hur uppstår den i så fall?

Pi-samtalen är ett samarbete mellan Fri Tanke, Kungl. Vetenskapsakademien och Kulturhuset i Stockholm. Samtalsserien speglar vetenskapens frontlinjer och vill öka kunskapen om verkligheten och oss själva. Namnet syftar på den matematiska konstanten π.

BOKA BILJETT HÄR

Medverkande:

Magnus Enquist, professor i zoologi 

Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk biologi

Cecilia Sjöholm, professor i estetik vid Södertörns högskola

Samtalet leds av Christer Sturmark, bokförläggare vid Fri Tanke

Datum: 26 mars

Tid: 17:30–18:30 

Plats: Kulturhuset Stadsteatern

Anmälan: Biljetterna kostar 60 kr ordinarie och 40 kr student/pensionär

 

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...