Pi-samtal: Vad skiljer egentligen kvinnor och män?

Detaljer
Datum
05.12.19
Tidpunkt
17.30
Beskrivning
Pi-samtal
Plats
Adress: Under Fontänen Kulturhuset Stadsteatern

Om evenemanget

Vad skiljer egentligen kvinnor och män?

Frågan har bäring både socialt och biologiskt. Den kategoriskt binära uppdelningen mellan könen är vetenskapligt långt ifrån självklar. Det går att skilja könen på åtminstone tre olika sätt: kromosomuppsättning, yttre könsorgan och psykisk identifikation. Kategorierna man och kvinna utesluter inte varandra på något enkelt vis. Det är möjligt att vara till exempel man i kromosomhänseende (XY) och kvinna ifråga om yttre könsorgan och psykisk identifikation.

Andra mått som använts är skillnaden i könshormonerna östrogen och testosteron. Men det är också en återvändsgränd, studier visar att vi svarar väldigt olika på dessa hormoner, även inom respektive kön.

Vår grunda förståelse av kön kan skapa problem i situationer när tydliga kategorier krävs. Vi har sett det i fallet Caster Semanya, den sydafrikanska medeldistanslöparen som av Internationella Friidrottsförbundet tvingas medicinera ner sina testosteronnivåer för att få fortsätta tävla, och i larmen om ökningen av unga med könsdysfori (upplevelsen att vara född i fel kön).

Vad säger den biologiska och medicinsk-etiska forskningen om uppdelningen mellan män och kvinnor idag?

Medverkande:

Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi vid Stockholms Universitet
Angelica Linden Hirschberg, professor i gynekologi vid Karolinska Institutet
Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings Universitet
Samtalet leds av Christer Sturmark, VD och bokförläggare vid Fri Tanke.

Datum: 5 december 2019
Tid: 17:30–18:30
Plats: Kulturhuset Stadsteatern
Anmälan: Biljetterna kostar 60 kr ordinarie och 40 kr student/pensionär.
Finns att boka här: https://kulturhusetstadsteatern.se/ForumDebatt/Evenemang/2019/Pi-samtal-Vad-skiljer-egentligen-kvinnor-och-man/

Samtalet kommer även kunna ses i efterhand på Kulturhuset Stadsteaterns Facebooksida; https://www.facebook.com/pg/kulturhusetstadsteatern/videos/?ref=page_internal

Pi-samtalen är ett samarbete mellan Fri Tanke, Kungl. Vetenskapsakademien och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Samtalsserien speglar vetenskapens frontlinjer och vill öka kunskapen om verkligheten och oss själva. Namnet syftar på det matematiska talet π.