PI-samtal: Varför vägrar vi acceptera vetenskapliga resultat?

Detaljer
Datum
17.10.18
Tidpunkt
17:30
Beskrivning
Pi-samtal
Plats
Adress: Klarascenen Kulturhuset Stadsteatern

Om evenemanget

Vi möter ofta olika former av skepsis mot vetenskapen, från vaccinskeptiker, klimatförnekare till anhängare av ovetenskapliga kostråd. Den amerikanska professorn Dan Kahans forskning visar att vi alla har en tendens till ”politically motivated reasoning”: vi tror hellre på det som stämmer med våra värderingar och vår identitet, än på vad som är sant. Kahan visar dessutom att välutbildade människor ofta har svårare att överge sina ogrundade uppfattningar än människor med lägre utbildningsnivå.

I kvällens PI-samtal diskuterar vi de psykologiska mekanismerna bakom detta, och hur vi ska kunna hantera dessa tendenser i dagens informationsintensiva samhälle.

Samtalet utgår från Torbjörn Fagerströms bok Tankar från en utskälld forskare (Fri Tanke, 2018) som lanseras samma dag. Boken finns att köpa till specialpris på plats!

PI-samtalen är ett samarbete mellan Fri Tanke, Kungl. Vetenskapsakademien och Kulturhuset i Stockholm. Samtalsserien speglar vetenskapens frontlinjer och vill öka kunskapen om verkligheten och oss själva. Namnet syftar på det matematiska talet π.

Medverkande:

Torbjörn Fagerström, professor i teoretisk ekologi

Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi och preses för Kungl. Vetenskapsakademien

Ebba Karlsson, psykolog och forskare i politisk psykologi

Samtalet leds av Christer Sturmark, VD och förläggare på Fri Tanke

 

Datum: 17 oktober

Tid: 17.30–18:30

Plats: Kulturhuset Stadsteatern, Klarascenen

Anmälan: Biljetterna kostar 60 kr för ordinarie och 40 kr för student/pensionär. Köp biljett här.