PI-symposium

Detaljer
Datum
14.10.13
Tidpunkt
18.30
Beskrivning
Plats
Adress:

Om evenemanget

Vi är stolta och glada över att presentera programmet för den fjärde upplagan av de mycket populära π-föreläsningarna – ett samarbete mellan Kungliga Vetenskapsakademien och Fri Tanke förlag.

Den 14:e oktober samlas vi på Hotell Rival i Stockholm för en helkväll i upplysningens anda med inspirerande talare och musikaliska inslag. Under kvällen kommer vi att få lyssna till intressanta och engagerande anföranden från författarna Ulf EllervikLone FrankJim Baggott, samt Mats Lekander.

Som kvällens musikaliska inslag presenterar vi Chesty Morgan orkester. Dessutom: Klas Hallberg om att hedra mysteriet!

Klicka här för att köpa biljett på ticnet.se. Varmt välkomna!

Mer om de medverkande

mats lekanderMats Lekander arbetar som forskare vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet och Osher centrum för integrativ medicin, Karolinska Institutet. Forskningen handlar om sambandet mellan hjärna och immunsystem, om stress, sömn och vad som gör att vi känner oss sjuka eller friska. På senare tid har forskningen allt mer handlat om interaktion mellan människor samt hur sömn och trötthet påverkar hjärnans funktion och vårt beteende när vi samspelar med andra.

Mats kommer att tala om känslor och medkänslor med utgångspunkt i regissören Ruben Östlunds filmer, särskilt De ofrivilliga (2008) och Play (2011). Vad får oss att känna så starka känslor när vi ser en person vi identifierar oss med i en utsatt social situation? Ruben Östlunds filmer har en stark tematik kring medkänslor, konformitet och gruppbeteenden, områden som psykologin och neurovetenskapen länge intresserat sig för. De senare årens starka kunskapsutveckling ger oss allt bättre ledtrådar till att som människor förstå vår egen socialitet.

Ellervik Bokflik - klarUlf Ellervik följer i augusti 2013 upp succén Ond kemi med att släppa Njutning, en bok om kemins ljusa sidor. Förutom att vara en starkt engagerad kunskapsspridare inom kemins område är Ulf Ellervik professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet och forskar bland annat om botemedel mot cancer.

Kvällens föredrag kommer att kretsa kring njutning, där Ulf med sin karaktäristiska humor och associationsrikedom beskriver ursprungen till njutning med exempel ur vardagen och kulturhistorien. Förbered er på en pedagogisk och vindlande stund där vi får svar på frågor som varför vi njuter av god mat eller hur länge en förälskelse egentligen varar.

Lone FrankLone Frank är dansk författarinna och vetenskapsjournalist med en bakgrund som docent i neurobiologi. Hon har en enastående förmåga att kombinera fascinerande berättelser om de senaste rönen inom neurovetenskapen och intervjuer med framstående forskare. Neurorevolutionen som gavs ut under våren 2013 är, liksom hennes uppmärksammade bok Mina vackra gener, en lättläst och underhållande undersökning av den moderna vetenskapens yttersta gränser.

Neurorevolutionen, liksom kvällens framförande, behandlar hur hjärnforskningen tvingar oss att tänka i nya banor kring vilka vi egentligen är, varför vi beter oss som vi gör och vart vi är på väg. Lone Frank granskar hur dagens hjärnforskare förankrar fenomen som religiositet, fri vilja och moral i biologin. Hon utforskar hur nya neurovetenskapliga fynd påverkar vårt samhälle och spekulerar i vad denna kognitiva revolution betyder för oss alla.

Jim Baggott (1)Jim Baggott är vetenskapsskribent och var tidigare föreläsare vid University of Reading. I boken Higgspartikeln förklarar han vetenskapen bakom upptäckten av den så kallade ”Gudspartikeln”, hur teorin om ett Higgsfält först konstruerades och hur Higgspartikeln passar in i vår grundläggande modell för universums beståndsdelar.

Vi får lyssna till Jim Baggott beskriva hur jakten på Higgspartikeln har resulterat i världens största, dyraste och mest avancerade experiment, utfört i den stora partikelacceleratorn vid Europeiska kärnfysiklaboratoriet (CERN) i Schweiz.

Klas Hallberg webKlas Hallberg är föreläsare och författare som just nu är aktuell med boken och föreställningen Hedra mysteriet. Budskapet kan ses som en hyllning till förvirringen, som ofta ses som något skamligt eller rent av något som bör botas. Klas Hallberg är övertygad om att vi skulle både må bättre och prestera bättre om vi delade med oss av vår förvirring istället för vår tvärsäkerhet.  Klas kommer att ge oss ett smakprov av sina funderingar och inspirera oss att söka livets förvirring med skamlös nyfikenhet.