Premiärkväll Stockholms bokhelg

Detaljer
Datum
12.05.23
Tidpunkt
17-21
Beskrivning
Romankonst, vetenskap och musik
Plats
Adress: Mötesplats Mariatorget

150 kr

Om evenemanget

Premiärkväll Stockholms bokhelg på Mariatorget: romantrio musik & vetenskapsquiz och Rysslands politik och kultur 

Hur kan romanen hjälpa oss förstå oss själva? Hur har berättelsen om Ryssland formats i Europa? Hur mycket vetenskap går det in i ett quiz?

Välkommen till Mötesplats Mariatorget. Under Stockholms bokhelg kan du i två dagar ta del av ett fullmatat program med tema kultur, vetenskap, filosofi och idédebatt. Vi inleder helgen med en romantrio från Natur & Kultur, quiz om musik, vetenskap och filosofi samt två boksamtal om Ryssland som speglar politik och kultur. Kvällen tonsätts temaenligt av duon Sollinger och Hermansson samt saxofonisten Axel Mårdsjö.

Det kommer att finnas enklare förtäring till försäljning. Det första samtalet är det fri entré till, från kl 18 krävs biljett. Begränsat med platser!

Bokhelgen på Mariatorget arrangeras av Stockholms Stadsmission och Fri Tanke och i samarbete med Natur & Kultur, Mondial, Axess TV, Makadam, Timbro förlag, Institutet för framtidsstudier, Flamman, Svenska Akademien, Riksbankens Jubileumsfond och Valv.

Datum: 12 maj 2023
Tid: 17.00–21.00
Pris: Första samtalet 17.00–17.50 fri entré, därefter 150 kr

Plats: Mötesplats Mariatorget (S:t Paulskyrkan) 

Varmt välkomna!

Det här evenemanget har genomförts med stöd av Kulturrådet.

För frågor om tillgänglighet, se Stockholms Stadsmission.

 

Lördagens program hittar du här.

 

Program fredag: 

17.00–17.50 Romantrio: våld, sorg och identitet

Tre bokaktuella författare med tre vitt skilda teman: våld, sorg och identitet 

Vad kostar det att välja sida och vad kostar det att låta bli? Vad händer när man konfronteras med gammal sorg, kan man dyka ner i sitt förflutna utan att fastna på botten? Och hur gör man för att vara nära en annan människa? 

Medverkande:

Duraid Al-Khamisi, Lejon & Lamm
Rebecka Åhlund, Någon måste vattna tomaterna
Elin Grelsson, Inget ska växa över mig

Anton Gustavsson, förläggare på Weyler förlag och Nina Eidem, förläggare på Natur & Kultur leder författarsamtalen.

Datum: 12 maj 2023
Tid: 17.00–17.50
Arrangeras av: Natur & Kultur

 

18.15–18.45 Quiz: musik, vetenskap och filosofi

Quiz med livemusik i vetenskapens och filosofins tecken med duon Sollinger och Hermansson, som för kvällen förstärks av saxofonisten Axel Mårdsjö.

Datum: 12 maj 2023
Tid: 18.15–18.45
Arrangeras av: Fri Tanke, Palle Sollinger

 

18.45–19.45 Hotet från Ryssland 

Före den fullskaliga invasionen av Ukraina brukade vi svenskar ställa oss frågan: Behöver vi oroa oss för Ryssland, egentligen? Nu efteråt framstår den som naiv. I boken Hotet från Ryssland förklarar Oscar Jonsson hur vi bör förstå Ryssland och den ryska elitens drivkrafter, vilka de möjliga hoten mot Sverige är och hur vi ska förbereda oss för att möta dem.

Medverkande:

Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan i Stockholm. Jonsson är författare till boken Hotet från Ryssland (Mondial, 2023). 

Christer Sturmark, bokförläggare på Fri Tanke och författare till Konsten att tänka klart (Fri Tanke, 2023) leder samtalet. 

Datum: 12 maj 2023
Tid: 18.45–19.45
Arrangeras av: Fri Tanke, Mondial

 

19.45–20.45 Berättelsen om Ryssland 

Den belarusiska författaren och nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj har givit europeiska läsare stora läsupplevelser och insikter i mänskligt liv och lidande under Sovjettiden. Vad gör ögonvittnets berättelser viktiga och vad kan de säga oss om verkligheten? 

Medverkande: 

Axel Burénius är författare och litteraturvetare. Han debuterade 2021 med den prisade romanen Dödsängel, Persona är hans andra bok (Fri Tanke, 2023). 

Stig Fredrikson är journalist och framstående kännare av ryskt samhälle och politik. I en rad böcker har han skildrat det moderna ryska samhället. Hans senaste bok är Sista ordet (Carlsson, 2022). 

Victoria Larm leder samtalet. Hon har en bakgrund inom konstvetenskap och är författare, aktuell med den historiska spänningsromanen Den förklädda guden (Norstedts, 2023).

Datum: 12 maj 2023
Tid: 19.45–20.45
Arrangeras av: Stockholms Stadsmission, Fri Tanke

Till samtalen spelar duon Sollinger och Hermansson jazz med tema Ukraina, som för kvällen förstärks av saxofonisten Axel Mårdsjö.