Rysslandssymposium med Staffan Skott

Detaljer
Datum
17.09.13
Tidpunkt
18.00
Beskrivning
Plats
Adress:

Om evenemanget

Om terrorår, världskrig och den kusliga tillvaron i den absoluta Sovjettoppen.

Gorbatjov_cover

Datum: 17 september 2013.   

Tid: kl 18   

Plats: Teater Brunnsgatan Fyra, Stockholm

I dagarna ger Fri Tanke ut Michail Gorbatjovs ny­skrivna memoarer Som jag minns det, översatta från ryska av rysslandskännaren Staffan Skott.  I sin personligt berättade självbiografi berättar Gorbatjov om livet med sin älskade hustru Raisa, men också om uppväxten under de hårda Stalinåren samt den politiska utvecklingen som ledde fram till Sovjetunionens kollaps 1989-1990. Den 17 september kl 18 kommer Staffan Skott till Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm för att berätta om Gorbatjovs liv och   gärning.

I ett spännande panelsamtal medverkar även Stig Fredriksson och Gunnar Johansson.  Gunnar Johansson var utrikeskorrespondent   för Expressen i över 30 år och bevakade flera av världens stora händelser och konflikthärdar på plats. Han har även intervjuat Michail Gorbatjov. Stig Fredrikson är journalist och utrikeskorrespondent. Han har bland annat intervjuat Aleksandr Solzjenitsyn vid flera tillfällen och var under tidigt 1970-tal en hemlig budbärare mellan Solzjenitsyn och delar av den västliga världen, och hjälpte till att smuggla ut Aleksandr Solzjenitsyns böcker.

Som jag minns det ger en inblick i Michail Gorbatjovs barndomsminnen i den stora ryska traditionen under fruktansvärda terrorår och det ödeläggande världskriget, med många inblickar i den märkliga och ibland kusliga tillvaron i den absoluta Sovjettoppen.

Kom och lyssna när tre av våra främsta rysslandskännare berättar om ett land som hela tiden förändras under dramatiska former. Den senaste tidens utveckling med ständiga kränkningar av mänskliga rättigheter och antihomolagar gör det än viktigare att följa och förstå det nya Ryssland.  Antalet platser är begränsat!

OSA till osa@fritanke.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Michail Gorbatjov blev generalsekreterare för Sovjetunionens kommunistparti 1985 och därefter landets förste (och siste) president i knappt två år. Han blev populär i västvärlden för sina politiska initiativ glasnost (öppenhet) och perestrojka (nydaning) och arbetade internationellt för avspänning och nedrustning. I augusti 1991 utsattes hans regering för ett kommunistiskt kuppförsök och han hölls i husarrest under några dramatiska dagar.Michail Gorbatjov har tidigare skrivit bland annat boken Perestrojka (1987). Han tilldelades Nobels fredspris 1990. Som jag minns det ger en unik insyn i Kremls innersta strukturer och skildrar en partiledning som slits itu av svek och falskhet.