Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Tänkandets maskineri: När AI lär från hjärnan

“Förr eller senare bör vi nog förvänta oss att maskinerna tar kontroll över oss.”

Alan Turing (1912–1954), matematiker och kryptoanalytiker

Den mänskliga hjärnan är den mest komplexa intelligens vi känner till. Hur den fungerar är fortfarande ett mysterium. Ambitiösa försök att efterapa vår kognition pågår just nu i utvecklingen av Artificiell Intelligens (AI), i skärningspunkten mellan människa och maskin. Utmaningarna är monumentala och ställer oss inför grundläggande existentiella frågor. Hur når vi kunskap om världen? Finns en universell moral? Vad är det egentligen att vara medveten och vad gör oss mänskliga?

Fri Tanke och Kungl. Vetenskapsakademien är stolta att presentera ett Pi-symposium som utforskar hjärnan och tänkande maskiner på Scalateatern i Stockholm.

För att kunna återskapa mänsklig kognition i en maskin måste vi först förstå hur originalet fungerar. Hur ser vägen fram till att skapa AI på riktigt ut? Den frågan undersöker neurologen Martin Ingvar som är aktuell med boken Tänkandets maskineri

Att bygga en maskin som kan lära sig nya saker och kommunicera med all den tvetydighet som mänskligt språk rymmer har visat sig svårt. Vi kommunicerar ändå dagligen med maskiner, exempelvis Apples Siri och Amazons Alexa. Gabriel Skantze utvecklar datormodeller som gör det möjligt för datorer och robotar att samtala med människor.  

Hur fungerar människans språkmaskineri och vad händer i hjärnan när vi lär oss? 

Julia Uddén forskar om språkutveckling och kommer guida oss i kognitiv inlärning om språk.

Men om vi en dag utvecklar maskiner med en generell intelligens som är överlägsen vår egen, har vi då gjort oss själva överflödiga? PC Jersild är läkare i socialmedicin och har skrivit flera romaner som berör frågan om AI. Var går gränsen mellan science och fiction

Klas Hallberg är husfilosofen som vill att vi ska hångla mer – och leva innan vi dör. Han är aktuell med Hela Sverige hånglar och kommer följa med oss under kvällen som en funderingskompis. När hjärnan bråkar med oss som mest uppmanar Klas oss att applicera metoden ”SNHK” (Sitt Ner Håll Käften).

Musikalartisten Gunilla Backman står för musiken under kvällen.

Datum: 7 oktober 2019

Tid: 18.00-21:00. Boksignering efteråt

Plats: Scalateatern, Stockholm

Pris: 250 kronor

Köp biljett här: https://www.scalateatern.se/forestallning/tankandets-maskineri-nar-ai-lar-fran-hjarnan/

OM PI

Pi-symposium är ett samarbete mellan Fri Tanke och Kungl. Vetenskapsakademien. Samtalsserien speglar vetenskapens frontlinjer och syftar till att öka kunskapen om verkligheten och oss själva. “Pi” står för det matematiska tecknet π.

Relaterade böcker

Publicerad 2020

Hur vill du dö?

Jersild, P C
199 kr
KÖP
Publicerad 2020

Hela Sverige hånglar (Pocket)

Hallberg, Klas
55 kr
KÖP
Publicerad 2019
Publicerad 2018

Hela Sverige hånglar

Hallberg, Klas
204 kr
KÖP
Publicerad februari 2015

Den stökiga psykiatrin

Jersild, P C
248 kr
KÖP

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...