Vår extraordinära hjärna

Detaljer
Datum
22.11.18
Tidpunkt
18:00
Beskrivning
Hjärnkväll
Plats
Adress: Skandiabiografen, Stockholm

Om evenemanget

Hjärnan rymmer hela vår värld: den lagrar minnen, skapar känslor och styr allt som händer i kroppen. Samtidigt är den ett mysterium. Hur vet jag att min verklighet överensstämmer med din? Vad är egentligen intelligens – och går det att skapa en artificiell intelligens? Och varför är det så svårt att vara lycklig?

Vi har samlat en vetenskapsjournalist, en forskare, en husfilosof och en omvärldsanalytiker för att under en helkväll utforska hjärnan och vad det innebär att vara människa. Idag – och i framtiden. Välkomna till Skandiabiografen.

Helen Thomson har rest jorden runt för att träffa och lära känna människorna med världens märkligaste hjärnor. Genom att studera hur de hanterar sin olikhet i vardagen utmanar hon föreställningen om vad det är att vara ”normal”. Vi möter dem i hennes lovordade debutbok Mannen som vaknade upp död.

Åsa Nilsonne, psykiater och leg. psykoterapeut, har arbetat med mindfulnessbaserad psykoterapi för personer med instabila känslor. Idag börjar vi förstå hur hjärnan påverkas av vårt sätt att använda den, och hur den nya kunskapen kan användas inom psykiatrin. Detta kastar också ljus över den eviga frågan över vad som är ”normalt” och vad som är ”sjukt”.

Klas Hallberg är husfilosofen som vill att vi ska hångla mer – och leva innan vi dör. Han är aktuell med Hela Sverige hånglar och kommer följa med oss under kvällen som en funderingskompis. När hjärnan bråkar med oss som mest uppmanar Klas oss att applicera metoden ”SNHK” (Sitt Ner Håll Käften).

Aida Hadzialic har efter sin tid som Sveriges yngsta minister ägnat sig åt att lyfta fram vikten av forskning kring artificiell intelligens. Datorer med människoliknande intelligens ligger inom räckhåll, men hur kommer det att påverka oss som individer, vårt samhälle och vår framtid?

För musiken står pianisten Henrik Måwe. Samtalet modereras av Christer Sturmark.

Datum: 22 november 2018

Tid: 18.00–21.00. Signering efteråt.

Plats: Skandiabiografen, Drottninggatan 82 i Stockholm

Anmälan: Biljetterna kostar 200 kr. Köp dem här

 

Frågor? Kontakta Martina Stenström på Fri Tanke.

E-post: martina.stenstrom@fritanke.se, telefon: 073-503 12 27